Tallinna Sadam peab Allan Kiilile maksma ligi 25 000 eurot hüvitist (17)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allan Kiil mullu arestimajast lahkumas.
Allan Kiil mullu arestimajast lahkumas. Foto: Tairo Lutter

AS Tallinna Sadam peab Harju maakohtu tänase otsuse järgi endisele juhatuse liikmele, korruptsioonis kahtlustatud Allan Kiilile maksma ligi 25 000 eurot hüvitist.

Harju maakohus rahuldas tänase otsusega täies ulatuses Allan Kiili hagi Tallinna Sadama vastu. Kohus mõistis ASlt Tallinna Sadam Kiili kasuks välja 24 779,76 eurot, seadusjärgse viivise põhinõudelt kuni põhinõude täieliku täitmiseni ning menetluskulud summas 6462,40 eurot.

Kohtuotsust võib vaidlustada Tallinna ringkonnakohtus 30 päeva jooksul.

Allan Kiili esindasid kohtus advokaadid Aivar Pilv ja Britta Oltjer. Vandeadvokaat Britta Oltjer selgitas Postimehele, et Allan Kiil esitas Tallinna Sadama vastu hagi konkurentsikeelu kokkuleppest tuleneva hüvitise ja viivise nõudes.

Kiili ja Tallinna Sadama vahel sõlmitud juhatuse liikme lepingus leppisid pooled kokku, et Allan Kiilil on keelatud 12 kuu jooksul pärast lepingu lõppemist töötada või osutada Tallinna Sadama konkurentidele teenuseid. Konkurentsikeelu kohustuse täitmise eest oli lepingus nähtud Tallinna Sadamale ette kohustus tasuda Kiilile igakuist hüvitist 12 kuu jooksul, arvates lepingu lõppemisest.

Vaatamata asjaolule, et Kiil täitis kokkuleppest tulenevaid kohustusi nõuetekohaselt, keeldus Tallinna Sadam talle Oltjeri selgitusel lepingus kokkulepitud hüvitist tasumast põhjusel, et teenistussuhe, sh konkurentsikeelu kokkulepe oli Tallinna Sadama hinnangul lõppenud.

Harju maakohus on Oltjeri sõnul otsuses selgitanud, et konkurentsipiirang on kokkulepe, mille eesmärgiks on vältida äriühingu ja endise juhatuse liikme omavahelist võistlemist majanduslikes turusuhetes. «Kohtu selgituste kohaselt on konkurentsikeelu kohustuse täitmise eest nähtud juhatuse liikmele ette hüvitis põhjusel, et konkurentsikeeld riivab juhatuse liikme põhiseaduslikke õigusi ja vabadusi ennast vabalt teostada ja valida tegevusala. Kohus selgitas ka, et teenistuslepingu lõppemisega ei lõppenud automaatselt konkurentsikeelu kokkulepe,» selgitas vandeadvokaat.

Kuna kohus tuvastas, et Kiil ei sõlminud 12 kuu jooksul mitte ühtegi lepingut, mida ta teenistuslepingu alusel ei oleks tohtinud teha, tuleb Tallinna Sadamal tasuda talle kokkulepitud hüvitist.

Altkäemaksu võtmises kahtlustatav endine Tallinna Sadama juhatuse liige Allan Kiil andis tsiviilhagi Tallinna Sadama vastu sisse töölepingu lõpetamise tõttu mullu septembris.

Kaitsepolitsei pidas Tallinna Sadama juhatuse endised liikmed Allan Kiili ja Ain Kaljuranna kinni 2015. aasta 26. augustil. Samal päeval peeti kinni ka kolm altkäemaksu andmises ja kolm selle vahendamises kahtlustatavat. Nemad pääsesid kaks päeva hiljem vabadusse, Kaljurand ja Kiil vabastati arestimajast mullu jaanuari alguses. Hiljem on kahtlustuse saanud ka kaks Poola laevatehasega seotud isikut.

Riigiprokuratuuri kinnitusel käivitus kriminaalmenetlus Kiili ja Kaljuranna tegevuse uurimiseks küll 2015. aastal, kuid kogutud tõendid annavad alust arvata, et võimalikud korruptiivsed tehingud ulatuvad juba aastasse 2009.

Riigiprokurör Laura Feldmanis ütles mullu novembris, et Tallinna Sadama korruptsiooni kriminaalasja uurimine peaks lõpule jõudma aasta lõpuks. Süüdistust Allan Kiilile ja Ain Kaljurannale seni esitatud ei ole.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja kinnitas eelmine nädal Postimehele, et kõnealune kriminaalasi asub veel kohtueelses uurimises ega pole uurimisasutusest prokuratuuri jõudnud.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles