Kaks kuud tagasi kuueks aastaks vangi mõistetud Paide pussitaja pääses täna vabadusse (17)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide pussitaja Freddy kohtumajas
Paide pussitaja Freddy kohtumajas Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Tallinna ringkonnakohus mõistis õigeks Paide ööklubis kaht meest pussitanud ja neist ühe surmanud Freddy Leppäneni, kuna leidis, et kohtualune tegutses hädakaitse seisundis. Alles kaks kuud tagasi mõistis Pärnu maakohus noormehe kuueks aastaks vangi, täna vabastati ta aga viivitamatult vahi alt.

Süüdistuse kohaselt lõi Freddy Leppänen mullu märtsi öösel Paide linnas ööklubis omavahelise tüli käigus noaga kannatanut, kes hiljem suri reiearteri vigastuse tõttu ägeda verekaotuse tagajärjel. Samuti esitati noormehele süüdistus selles, et ta lõi samal ööl omavahelise tüli käigus noaga teist kannatanut, põhjustades talle füüsilist valu.

Ringkonnakohtu kolleegium leidis, et maakohus hindas kogutud tõendeid ühekülgselt ja asus seega väärale järeldusele, nagu oleks süüdistatav kannatanutega konflikti provotseerinud. Ringkonnakohus leidis, et hoopis kannatanud plaanisid süüdistatavat rünnata, mistõttu olid neil kaasas ka noad ja teleskoopnui.

Kohtu hinnangul on olukorras, kus kannatanud ründasid süüdistatavat ja kasutasid selleks külmrelvi, on igati põhjendatud Leppäneni enda kaitsmine noaga.

Kannatanu hukkumise osas asus ringkonnakohus seisukohale, et Leppänen tegutses ettevaatamatusest, kuna ta ei osanud ette näha, et ühekordne löök kannatanu jalga, mis ei ole elutähtsaks organiks, tabab reiearterit, ning kannatanu ägeda verekaotuse tagajärjel sureb.

Seega leidis kohus, et Leppänen tegutses kannatanute ründe tõrjumisel hädakaitses ja ta tuleb õigeks mõista raske tervisekahjustuse tekitamise eest, kui sellega on põhjustatud surm. Ühtlasi vabastas kohus mehe viivitamatult vahi alt.

Pärnu maakohus tunnistas oma 21. novembri otsusega Leppäneni süüdi tervisekahjustuse tekitamise eest, kui sellega on põhjustatud surm, ning kohus mõistis talle karistuseks kuueaastase vangistuse. Kehalise väärkohtlemise süüdistuses mõistis maakohus Leppäneni õigeks. Ringkonnakohus seda ei muutnud.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles