Riigikogu kantselei: loodav monument võib kujutada üht inimest, gruppi või muud motiivi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuberneri aed.
Kuberneri aed. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu kantselei kuulutab välja ideekonkursi Kuberneri aeda omariiklusele pühendatud monumendi rajamiseks, täpsemat lahendust otsustas ekspertidest koosnev töörühm osalejatele mitte ette anda.

Ideekonkursi põhitingimusi arutas eile õhtul kogunenud töörühm, mis oli riigikogu kantselei direktori Maria Alajõe sõnul seisukohal, et monument peab olema pühendatud omariiklusele. «Samuti leidis töörühm, et ei ole õige täpsemat lahendust ette anda ehk konkursil osalejad saavad ise valida, kas kujutada mõnda isikut, isikute gruppi või muud motiivi,» ütles ta riigikogu kantselei teatel.

Konkursi põhitingimuste kohaselt peab monument olema esinduslik, kaasaegne ja sobima Toompea lossi kompleksi kuuluvasse Kuberneri aeda, kõnetama Eestis elavaid inimesi ja olema arusaadav ka välismaalastele. Ideekonkurss on kavas läbi viia selle aasta jooksul.

Lähiaastatel plaanib riigikogu kantselei uuendada kogu Kuberneri aia ning praeguses projektis on koht ka võimalikule monumendile.

Eesti Lipu Selts, Eesti Muinsuskaitse Selts, MTÜ Konstantin Pätsi Muuseum, Jaan Tõnissoni Selts, Kindral Johan Laidoneri Selts, Jaan Poska Fond ning korp! Fraternitas Estica tegid juba aasta eest ettepaneku rajada Kuberneri aeda monument president Konstantin Pätsile. Ettepaneku kohaselt püstitataks mälestusmärk riigi sajandaks sünnipäevaks.

Novembri lõpus kuulutati Pätsi mälestusmärgi rajamise toetuseks välja ka üleriigiline korjandus, millega on praeguseks kogutud rohkem kui 10 000 eurot. Muinsuskaitse seltsi auesimehe Trivimi Velliste sõnul on esialgne eesmärk annetajate abiga kokku saada pool mälestusmärgiga seotud kuludest, ülejäänu loodetakse saada 2018. aasta riigieelarvest.

Samas on ettepanek pälvinud Pätsi vastuolulise tegevuse tõttu kriitikat ja homses Sakalas ütleb ka president Kersti Kaljulaid, et tema Pätsile monumendi püstitamist ei poolda. Tema hinnangul võiks rohkem rääkida ühisest mälestusmärgist Eesti riigi loojatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles