Eestis pole ülevaadet vaimuhaiguste põdejatest

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andmekaitse.
Andmekaitse. Foto: Corbis / Scanpix

Eestis pole vaimuhaigete ja sõltuvushaigete andmebaasi, asjatundjate sõnul takerduks sellise registri loomine andmekaitsega seotud probleemidesse.

Suur osa vaimuhaigeid puudutavast statistikast on kättesaamatu ka psühhiaatritele enestele, sest kardetakse isikuandmete avalikuks tulekut, ka vaimuhaigete-sõltlaste ühtse registri loomist takistab seesama põhjus, kirjutab venekeelne nädalaleht Den za Dnjom.

Nõukogude ajal oli arvepidamine hullude ja sõltlaste üle koondatud Tallinnas Paldiski maanteel asuvasse psühhoneuroloogiahaiglasse. Koos Nõukogude Liiduga kadus ajaloo prügikasti kogu keskne arvepidamine vaimsete hälvetega inimeste üle.

Poliitik ja teenekas AIDSi ennetustöö eestvedaja Nelli Kalikova on üks neist, kelle arvates mainitud registrit ei peaks pidama.

Tema sõnul nõuaks sellise registri pidamine suurt tööd ja ressurssi, sest «liikumine» ses valdkonnas on üsna kiire: mõni saab pahest priiks või ravitakse terveks, samas tuleb uusi juurde.

Veel kahtlustab Kalikova, et register hakkaks kindlasti lekkima. «Selle vastu oleks kindlasti suur huvi nii tööandjatel, kindlustusfirmadel kui paljudel teistel,» tõdes ta.

Tallinna Wismari psühhiaatriahaigla ravijuht Jaanus Mumma arvab samuti, et registri loomine takerduks andmekaitsega seotud probleemidesse.

«Kui keegi registrile ligi saaks, võidakse neid andmeid kurjasti kasutada,» lausus ta.

Mumma loodab, et andmed hakkavad arstide ja ametnike vahel kiiremini liikuma, kui käiku lastakse palju kõneldud e-haiguslugude süsteem, kus patsiendi ravitoimik on arstidele kättesaadav internetis.

Samas on praegu tekkinud olukord, kus näiteks relvaloa taotlemiseks vajaliku arstitõendi väljaandmisel on perearstil väga raske ja sageli ka võimatu öelda, kas tõendi taotleja võib olla ravi vajanud psühhiaatriahaiglas või vaevleb ta alko- või narkosõltuvuse küüsis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles