Amet kutsub tööraamatuid alles hoidma ja esitama (10)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööraamat
Tööraamat Foto: Egert Kamenik

Sotsiaalkindlustusamet kutsub inimesi, kes ei saa veel pensioni ja on töötanud enne 1999. aastat, tooma oma tööraamatud sotsiaalkindlustusametisse. 

Töötamise andmed sisestatakse ning tulevikus on vajalik info pensioni määramiseks juba elektrooniliselt olemas, teatas amet hommikul.

Kuna tööandjal enam tööraamatu pidamise kohustust ei ole, on paljudele jäänud ekslik mulje, justkui poleks tööraamatuid enam üldse vaja. Sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna juht Kati Kümnik selgitas, et tänaste töötajate tööraamatutes on siiski väga oluline informatsioon kuni 1999. aastani välja teenitud pensioniõigusliku staaži kohta. 

Alates 1999. aasta algusest pensioniks vajalikke andmeid arvestatakse sotsiaalmaksu alusel ja see info on elektrooniliselt kättesaadav. Andmeid töötamise kohta enne 1. jaanuarit 1999. aastat aga registrites ei ole ja neid tuleb inimestel dokumentide alusel endiselt tõendada.

Seega palubki amet oma tööraamatud, töölepingud ja muud töötamist tõendavad paberid kindlasti alles hoida ja sotsiaalkindlustusametisse tuua just neil inimestel, kes on töötanud enne 1999. aastat ja kellele amet veel pensioni ei maksa.

Kiiret ei ole

Miks ikkagi nüüd? Kümniku sõnul on ameti poole viimasel ajal väga paljud pöördunud küsimusega, kas tööraamatut on vaja alles hoida ja nüüdseks on loodud ka uus süsteem, kuhu ametnikud saavad andmed sisestada. Varem sai tööraamatu sotsiaalkindlustusametisse lihtsalt hoiule viia.

«Alates 2010. aastast võtsime tööraamatuid hoiule, aga nüüd saame kõik andmed ka sisuliselt üle kontrollida,» täpsustas Kümnik.

Ta lisas, et kindlasti ei pea oma tööraamatut kohe esmaspäeval ametisse saatma või viima. «Neil, kes lähevad pensionile 20 aasta pärast, on aega küll oma dokumente tuua.»

Juhul kui tööraamat on näiteks kadunud, saab töötamist tõendada ka töölepingute või arhiiviteatistega. Kui neidki enam alles ei ole, on võimalus kaasa võtta kaks tunnistajat, kes siis töötamist tõendavad.

Tööraamatu võib saata posti teel (Endla 8, Tallinn, 15092) või tuua sotsiaalkindlustusameti klienditeenindusse üle Eesti. Selle võib tuua inimene ise või tööandja, kes ei ole saanud tööraamatut pärast töösuhte lõppemist töötajale üle anda. 

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles