Koalitsioonipartner IRL ning opositsioon Ratase nullvarianti ei toeta (7)

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hall pass.
Hall pass. Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Opositsioonierakondade sõnul on Jüri Ratase usutluses raadio Svobodale välja käidud plaani näol tegemist venekeelsete valijate püüdmisega, millele toetust ilmselt ei leita. Samuti kinnitas IRLi esimees Margus Tsahkna, et sellisele plaanile nendepoolne toetus puudub.

Postimehe küsimusele, kuidas toetab kodakondsuse nullvariandi plaani koalitsioonipartner IRL, vastas erakonna esimees Margus Tsahkna väga resoluutselt: «Niikaua, kuni Isamaa on valitsuses, sellist asja ei juhtu.»

Reformierakonna fraktsiooni liikme Kristen Michali hinnangul on Keskerakond tagasi oma vanade põhimõtete juures ning Reformierakonna toetust kodakondsuse nullvariandile loota ei maksa.

«Ühtäkki saigi kõik klaariks, Keskerakond on tagasi, nagu me teda teadsime. Kodakondsuse nullvariant, eestikeelses õppes järgiandmine. Ja nii taas ongi Keskerakond ühtne - sama plaan sobib nii Yana Toomile kui Jüri Ratasele. Uued näod, sama jutt,» kommenteeris Michal Ratase plaani.

Tema sõnul võib kahtlusteta öelda, et soe talv on Ühtse Venemaa leppe sulama saanud ning sõnum Eesti inimestele sai ikka väga selge, kui Jüri enda sõnu laenata, rääkis ta.

«Olgu siis öeldud, et plaan kodakondsuse aluspõhimõtteid muuta ei ole Eesti rahvuslikes huvides. Veel vähem mäng selle sõnumiga, et meeldida oma erakonnas venemeelsele tiivale. Isegi kui Jüri Ratas on pantvangis, peaks peaministril olema rohkem meeles rahvuslikud huvid, kui parteisisesed toolidemängud,» märkis Michal, lisades, et reformierakondlaste ning ilmselt ka Eesti inimeste tuge sellele plaanile loota ei maksa.

EKRE esimehe Mart Helme sõnul on tegemist puhtalt populistliku väljaütlemisega, soovides sellega vaid venekeelset elanikkonda enda poole võita.

«See on poliitiline avaldus,» ütles Helme lühikeses kommentaaris. Helme hinnangul on niisugune loosung püüd kompenseerida Edgar Savisaare areenilt kadumist, et kindlustada seljatagust venekeelsete valijatega, andes neile mõista, et nad on Eestis priviligeeritud olukorras.

EKRE juht ei usu, et passipoliitika saab järgmiste riigikogu valimiste põhiteemaks, nagu Ratas usutluses väitis. «Peaminister ei adu vist päris täpselt, mis maailmas toimub.» Tema sõnul on selge, et Trumpi võimule tulekuga toimuvad Ameerikas mitmed olulised muutused välispoliitikas ning valimiste põhiteemade kaalukauss peaks siiski sisaldama ideid seoses tulevaste muutustega maailmapoliitikas.

Kriitiline on ka opositsiooni kuuluv Vabaerakond. «Jüri Ratas ei peaks määratlema end Savisaare moraalse pärijana, kes tahab Eestile peale suruda null-variandi kodakondsuspoliitika, millega kaasneb kontrollimatu passide jagamine kodakondsuseta inimestele. Peaminister vaidlustab sellega ennesõjaaegset Eestit praeguse Eesti riigiga siduva õigusliku järjepidevuse ning meie iseseisvuse taastamise peamise kontseptuaalse aluse,» üles erakonna esimees Andres Herkel pressiteate vahendusel.

Vabaerakondlase sõnul peab Eesti riik pakkuma kvaliteetseid ja kättesaadavaid riigikeele kursuseid ja toetama neid, kes soovivad kodakondusueksamit sooritada ja ühiskonnaga ennast siduda.

«Kahjuks oleme selles kohati ebaõnnestunud. Siiski on kodakondsuseta inimeste arv pidevalt vähenenud, ligi 125 000-lt inimeselt kümme aastat tagasi umbes 80 000 inimeseni mullu,» märkis Herkel.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles