Eestis ja Suurbritannias on üksikemade arv ELi suurim

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valdavalt on Eestis üksikvanemaks ema.
Valdavalt on Eestis üksikvanemaks ema. Foto: Corbis / Scanpix

Värske Eurostati uuring näitab, et Euroopa Liidu liikmesriikidest on enim üksikemasid Eestis ja Suurbritannias, kus nad moodustavad ligi seitse protsenti kõigist leibkondadest.

Peaaegu sama palju (umbes kuus protsenti) on üksikemasid ka Iirimaal, Lätis ja Leedus.

Kõige vähem üksikuid lastega naisi (alla kahe protsendi) on Maltal, Rumeenias, Soomes ja Kreekas.

ELi keskmine näitaja on 3,7. Üksikisade osakaal on kõigis ELi maades alla ühe protsendi leibkondadest.

Tulemusi ERR Uudistele kommenteerinud Tartu Ülikooli sotsiaalpoliitika teadur Mare Ainsaar ütles, et Eestis ei ole palju neid naisi, kes on saanud lapse üksikemana, vaid laps on saadud paaris olles ja siis lahku mindud.

«Häda on selles, et Eesti naised ei leia kiiresti uut partnerit – ka Rootsis lahutatakse palju, aga seal leiavad naised kiiremini uue partneri,» selgitas Ainsaar.

Ta nentis samas, et üksikemade rohkus ei pruugi ühiskonnale tõsist mõju avaldada: «Neid probleeme on uuritud ja iseenesest see, et naine või mees kasvatab üksinda last, ei pruugi olla halb, mõned uuringud näitavad, et nende lapsed on väga tublid ja edasijõudvad.»

Ainsaar nentis samas, et üksikvanema last kummitab sagedamini vaesusrisk, kuna ema sissetulekust ei pruugi lapse kasvatamiseks jätkuda.

Teadur rõhutas, et kõik, mis on seotud partnerlusega, on kahepoolne, seega peab muutuma ka meeste mõtteviis: «Ainult naised ei saa siin midagi ära teha ning mõtlemisainet on siin piisavalt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles