Mis asi on lääne elukorraldus? Arutlevad Lotman, Vaino ja Õnnepalu

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Õnnepalu, Maarja Vaino, Mihhail Lotman
Tõnu Õnnepalu, Maarja Vaino, Mihhail Lotman Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht; Sander Ilvest / Postimees; Erlend Štaub / Postimees

Kõrvemaal kogunes laupäeval Edmund Burke’i Selts, et arutleda koos Mihhail Lotmani, Maarja Vaino ja Tõnu Õnnepaluga Lääne ühiskonna elukorralduse üle.

Pärast «Alistumise» ilmumist küsis Saksa telejaama ZDF ajakirjanik Michel Houellebecqilt: «Kogu teie loomingut vaadates jääb mulje, et te kirjutate Lääne elukorralduse allakäigust.»

Houellebecq vastas: «Jah, nii see on. See käib nii «Elementaarosakeste», «Platvormi», «Saare võimalikkuse» kui ka «Kaart ja territooriumi» kohta – need kõik räägivad asjadest, mis enam ei tööta, ja väljapääsu otsingutest. See on nii ka «Alistumise» puhul.»

Mis asi see «Lääne elukorraldus» õigupoolest on? Lisaks Houellebecqile on selle küsimuse üle eri ajal ja eri kohas arutlenud paljud teised suured kirjanikud.

Burke'i selts on seekord välja valinud kaks: Fjodor Dostojevski ja Anton Hansen Tammsaare. Kirjanduslikul ühisarutlusel astusid üles kolm asjatundjat. Mihhail Lotman kõneles Dostojevskist, Maarja Vaino Tammsaarest ja Tõnu Õnnepalu Houellebecqist.

Lotman Dostojevskist:

Maarja Vaino Tammsaarest:

Õnnepalu Houellebecqist:

Vestlusring:

Edmund Burke'i Selts on mullu juunis konservatiivse ilmavaate kaitseks asutatud mittetulundusühing. Seltsi asutajateks on kolumnist ja majandusekspert Hardo Pajula ning Estonian Business Schooli õppejõud Karmo Kroos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles