Savisaare koguduse teine tulemine (5)

Nils Niitra
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kadunud on glamuur, mis ilmestas savisaarlaste varasemaid kooskäimisi Meritoni hotellis ja Poska majas. Vilusse Võru Katariina koguduse pastoraadihoonesse kogunes eile üks riigikogulane, üks praeguseks vist juba Keskerakonnast väljaheidetu, pommionu, ajakirjanikud ja 15 pealtvaatajat. Kõne all oli valimisliit Põliskeskerakondlased.

Nüüd siis ollakse tagasi juurte juures, elu on kasin ja kas pole sümboolne, et uus algus sünnib riigi kagunurgas, kus pole olnud kunagi teab mis massilist Keskerakonna toetajaskonda? Ruumi ühes otsas undab puhur, teise serva püüab sooja tuua käepäraste vahenditega remonditud nõukogudeaegne elektriradiaator. Laual on saiakesed ja tee, kui löön ühte pirukasse hambad sisse, avastan, et see ei olegi lihapirukas, vaid lihtsalt sai.

«Õndsad on puhtad südamelt, sest nemad saavad näha Jumalat.» Nii ütleb seinale raamitud tekst. Täna (neljapäeval) on pastoraadihoones erakordne õhtu, sest koos püha vaimuga hõljub siin ka Savisaare vaim. Kumbagi pole näha, aga ainsa riigikogulasena kohale tulnud Heimar Lenk teab, et Savisaar on mõtetes kindlasti meiega. Kogu ürituse mootoriks on siiski kohalikud mehed, laiemale üldsusele ka pommionuna tuntud Jüri Luik ja Jüri Pallo. Luik on sedavõrd värvikas persoon, et tema eluloo kirjeldamine varjutaks liialt käesoleva sündmuse tähtsust. «Unustame ära korraks selle Luige,» ütleb mees ise rahvale. «Oli mis ta oli, tegi mis ta tegi, aga «Viimses reliikvias» on üks pagana hea ütlus - ka kõige suurim ketser võib olla kiriku liige, kui ta teenib püha eesmärki.» Pallo on aga endine luterliku kiriku vaimulik, praegune leinatalituste läbiviija.

«Tänasel päeval on meil ainult üks küsimus, ja selleks on - kas me ikka toetame jätkuvalt Edgar Savisaart,» küsib Pallo. «Ja kui me toetame Edgar Savisaart, siis mida me saame selle jaoks kohalike omavalitsuste valimistel ära teha.» Pallo annab küsimusele vastamiseks kõigepealt sõna 15 kohaletulnud inimesele, kelle hulgas on ka kirikuõpetaja. Igaüks võiks nüüd kuni kolm minutit oma mõtteid avaldada. «Mul on hääl ära,» vabandab teises reas istuv mees sõnavõtust loobumist. «Carmen, kas sa toetad Edgar Savisaart?» küsib Pallo nüüd naisterahvalt. «No loomulikult toetan,» vastab Carmen. «Ja mis sa selle heaks valimistel teed?» on Pallo konkreetsem. «Valimistel tuleb otsida teisi selliseid, kes toetavad Edgarit. Selleks tuleb kõvasti tööd teha, nagu alati enne valimisi.»

Heimar Lenk: «Tänane õhtu on Katariina kiriku pastoraadis ja teate, see on väga sümboolne.» Koma järel toimub kerge aeglustus koos eht-Lengiliku rõhuasetusega, mis lisab sõnadele salapära ja kaalu - tekib ootus, mida ta järgmisena ütleb. «Sellepärast, et see maja on täis usku ja vaimu. Ja samasugune oli ka Keskerakond - ma pean silmas klassikalist Keskerakonda. Ka tema oli täis usku, vaimu, kirge, et viia Eestit edasi. Keskerakonnas on praegu 15 000 liiget, aga see erakond oli kõik need veerand sajandit umbes samasugune, nagu on üks kirikukogudus, aga ta oli väga suur.» Lenk ütleb, et erakonda kuulujaid ühendas üks usk ja selleks oli Savisaare usk. «Tema süstis võimast vaadet tulevikku, me kõik tahtsime tema järgi minna ja seda tulevikku teoks teha.»

Pikemat reportaaži Võrus toimunust saab lugeda laupäevasest Postimehest.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles