Politseinikud transportisid Tartu rahulepingu originaali õhkpatjadega metallkastis

Helen Mihelson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Selleks, et Tartu rahulepingu originaaldokument turvaliselt Tallinnast selle sünnilinna Tartusse jõuaks, võeti appi politseinikud.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) kirjutab Facebookis, et täna hommikupoolikul oli politseinikel au toimetada Tartusse üks tähtsamaid dokumente Eesti omariikluse ajaloos. Nimelt aitasid politseinikud rahvusarhiivil viia Tallinnast tuvaliselt tagasi selle sünnilinna Tartusse rahulepingu originaaldokumendi.

«Rahvusarhiivi töötajad pakkisid rahulepingu reisi ajaks hoolikalt metallist reisikausta ja mullikilesse ning asetasid selle õhkpatjadega metallkasti,» kirjeldas PPA.  

Väärtusliku dokumendi võtsid enda hoole alla Põhja prefektuuri politseinikud Henry Murumaa ja Reelika Rebane. «Kuigi Henry on varem osalenud rahvusvaheliste külaliste ja rahaveo eskortimises, siis nii väärtusliku ajaloolise dokumenti transportimine oli tema jaoks esmakordne,» seisab sotsiaalmeedia postituses.

2002. aastal Rootsist Eestisse tagasi toodud Tartu rahulepingut näeb 2. veebruaril riigiarhiivi avatud uste nädala raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles