Laevakaitsjad ootavad juba kaks kuud India kohtu otsust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alvar Hunt
Alvar Hunt Foto: Alar Truu/Õhtuleht

Jaanuariga möödub kaks kuud ajast, kui India kohus lõpetas Eesti laevakaitsjate apellatsioonikaebuse kuulamised, kuid millal kohus otsuse teeb, ei ole siiani teada.

India Tamil Nadu Ülemkohtu Madurai harus toimus laevakaitsjate apellatsiooni osas viimane kuulamine 30. novembril.

«Meil ei ole hetkeseisuga infot, millal kohus otsuse teatavaks teeb. Meie saatkond Indias on selles osas pidevas ühenduses laevakaitsjate advokaatidega,» ütles välisministeeriumi esindaja Maria Belovas teisipäeval BNSile.

India Tamil Nadu osariigi politsei arreteeris 2013. aasta 18. oktoobril piraaditõrjelaeva Seaman Guard Ohio 35 meeskonnaliiget, kelle hulgas oli indialaste, brittide ja ukrainlaste kõrval ka 14 Eesti kodanikku. Sama aasta detsembris esitati kogu kinnipeetud meeskonnale süüdistus ebaseaduslikus kütuse tankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Vahepeal mitu kohtuastet läbinud kohtuasja saatis India ülemkohus tagasi alama astme Tuticorini kohtusse, mis tegi oma otsuse 11. jaanuaril, määrates süüalustele relvadega riiki sisenemise eest viieaastase vanglakaristuse.

Jaanuari lõpus otsustasid laevakaitsjad kohtuotsuse edasi kaevata ning samas taotlesid ka kautsjoni vastu vabastamist. Kohus lükkas kautsjonitaotluse 29. veebruaril tagasi, kuid otsustas jätkata laevakaitsjate edasikaebuse menetlemist. Kohtuistungid kaebuse osas algasid alles oktoobris ning jätkusid novembris.

Eesti ja India sõlmisid 15. novembril kohtulikult karistatud isikute üleandmise kokkuleppe, mille alusel saavad teises riigis süüdi mõistetud India või Eesti kodanikud õiguse kanda neile mõistetud karistust oma kodumaal.

Lepingut ei saa siiski rakendada enne, kui laevakaitsjate kohtuotsus on jõustunud, mis tähendab nende poolt edasikaebamisest loobumist.

India on leppe juba ratifitseerinud, Eestis on see jõudnud riiigikogu menetlusse.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles