Otseülekanne mõttetalgutelt: milliseid inimesi vajab Eesti kümne aasta pärast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Sel neljapäeval-reedel toimub Pärnus Eesti haridusjuhtide aastakonverents, kus erinevate elualade inimesed räägivad sellest, milliseid inimesi vajab Eesti kümne aasta pärast. Visioonikonverentsi saab Postimehe vahendusel jälgida otseülekandes.

Eesti hakkab juba tänavu tähistama vabariigi 100. aastapäeva. Paljud valdkonnad vaatavad senisele tööle tagasi ja mõtlevad, kuidas tegutseda ühe, kahe või kolme aasta pärast. Haridusvaldkond aga peab juba mõtlema sellele, milliseid inimesi vajab Eesti omariikluse 110. aastapäeval.

President Kersti Kaljulaid ütles konverentsil PISA testi tulemusi kommenteerides, et Eesti põhikooli lõpetaja oskab õpitut rakendada ning tõdes, et kõige vajalikum oskus mida me elus vajame ongi just mõtlemisoskus.

Suurimaks väljakutseks koolisüsteemile pidas Kaljulaid harjumist inimeste vaba liikumisega ning süsteemset valmisolekut tegelemaks ka nendega, kellele kool on esimene kokkupuude Eestiga. «Koolile langeb suur koormus õpetamaks keelt, kultuuri ja võib-olla meile uuema väljakutsena ka komberuumi,» rääkis president Kaljulaid konverentsil.

Riigipea sõnul, võiks lähiaastate hariduspoliitika üheks ülesandeks olla vene õppekeelega koolide tõeline hõlmamine Eesti ühtluskooli mõjuruumi ning venekeelsete noorte võimestamine läbi hariduse. Sealjuures leidis president Kaljulaid, et keeli tuleks õpetada juba lasteaialastele: «On tohutu lapse aja ja ressursi raiskamine, kui me ei õpeta talle lasteaias selgeks veel ühte keelt. Vene laste puhul peaks selleks olema eesti keel, aga ka eesti laps võiks tegelikult lasteaiast saada kaasa selle hindamatu varanduse – teise keele. Olgu see siis inglise, vene või saksa keel,» ütles president konverentsil.

Vabariigi Presidendi sõnul on selleks, et meie noored püsiksid digiühiskonnas ja heitlikus maailmas kindlal pinnal, vaja tugevat inimlikku tuuma – ratsionaalset ja üldinimlikele väärtustele tuginevat maailmavaadet, ilma milleta ei saa otsuseid langetada ja elus suunda valida. Tema sõnul on just kooli ning meie kõigi ühine ülesanne niisugune kompass noortele teele kaasa anda. «See on hariduse üks kõige olulisemaid ülesandeid, kuid valmis lahendust mul teile pakkuda ei ole. Otsime koos, küllap leiame,» lausus president Kaljulaid oma ettekandes.

Tuntud muusiku, ajakirjaniku ning telenäo Mihkel Raua sõnul ei tohiks kultuurist rääkida nagu mingist muuseuminähtusest, sest selline suhtumine pole arendav ega jätkusuutlik.

Raud võrdles Eesti kultuuri Veneetsiaga kui muuseumilinnaga – Veneetsia on ilus linn, aga elu selles nagu seisaks. «Kas see peaks nii olema ka Eestis ning kas järjepidev kultuuri isoleerimine arendab seda edasi? Tõenäoliselt mitte,» arutles Raud konverentsil.

Raud leidis, et Eesti haridussüsteem on tänasel päeval fantastiline, kuid sinna pole suunatud kõiki võimalikke ressursse. «Kui meil riiki ja kultuuri vaja on, siis tuleb see täita inimestega, kes seda säilitada suudavad,» ütles Raud konverentsil.

Tema sõnul peaksime me mõistma, et haridus on ainuke asi, mis riigi suudaks päästa ning selleks on vaja probleemidest ning vajadustest kõvema häälega rääkida.

Kaitseministeeriumi riigikaitse planeerimise osakonna juhataja asetäitja, kolonelleitnant Vahur Karuse sõnul on võimalik julgeoleku tagamiseks haridusvaldkonnas palju ära teha. Tema sõnul on on meil kõigil vastutus ühiskonna ees ning julgeoleku tagamiseks on esmatähtis kasvatada noorte vastutustunnet, mida on koolis võimalik treenida ja arendada.

Konverentsi teemad ja esinejad 

Millised on presidendi plaanid hariduselu suunamisel?

Kersti Kaljulaid, Eesti Vabariigi president

Milliseid inimesi vajame kümne aasta pärast?

Toomas Tamsar, Tööandjate Keskliidu juhataja

Kuidas hakkab tehisintellekt mõjutama elu ja haridust kümne aasta pärast?

Jaan Tallinn, Eesti programmeerija ja ettevõtja, Skype üks asutajatest

Millised teemad on haridusministri laual täna? Aga kümne aasta pärast?

Mailis Reps, haridus- ja teadusminister

Milline roll on haridusel täiusliku töö- ja elukoha valikul?

Sten Tamkivi, infotehnoloogia ettevõtja, Teleport asutaja ja juht

Kuidas luua tulevikukooli - Soome eksperimentide näited ja tulemused

Marjo Kyllönen, Helsinki Haridusameti põhikoolide osakonna juhataja

Mida me saame haridusvaldkonnas ise ära teha, et tagada oma julgeolek?

Vahur Karus, Kaitseministeeriumi riigikaitse planeerimise osakonna juhataja asetäitja, kolonelleitnant

Mis on KED programm ja kuidas see aitab see haridust reformida?

Christian Wetell, Kunskapsskolan Education AB põhikoolide asedirektor

Kuidas leida tõde nn post-truth ajastul?

Ainar Ruussaar, Eesti Rahvusringhäälingu juhatuse liige ja ajakirjanik

Millist kultuuri peaksime väärtustama?

Mihkel Raud, Eesti laulja, kitarrist, kirjanik, blogija, saatejuht ning ajakirjanik

Konverentsi ajakavaga saab tutvuda ürituse kodulehel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles