Edgar Savisaarest sai Keskerakonna ajaloonõunik (17)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna sünnipäev Väike-Maarjas. Fotol Edgar Savisaar.
Keskerakonna sünnipäev Väike-Maarjas. Fotol Edgar Savisaar. Foto: Kasper Mäe / Virumaa Teataja

Edgar Savisaar on alates esmaspäevast Keskerakonna palgal – temast sai partei ajaloonõunik.

Keskerakonna peasekretär Jaak Aab ütles Postimehele, et endise esimehega sõlmiti tähtajatu tööleping. Ta lisas, et kui esialgu oli juttu 3500 euro suuruse palga maksmisest, siis lepingus on palganumber siiski väiksem.

«Kuna me kanname siiani õigusabikulusid, mis on tegelikult otseselt arved temale, ja sealt on tulnud maksta ka erisoodustusmakse, siis selle võrra on palka vähendatud. Nii on erakonna praegune esimees Edgar Savisaarega kokku leppinud,» selgitas Aab.

Peasekretär andis mõista, et kuna eelmine leping Savisaarele palga maksmiseks lõppes, siis otsiti uut võimalust kauaaegsele parteijuhile tasu maksmiseks. «Kongressil valitud uuel juhatusel on olnud tahe endist esimeest kuidagi aidata,» sõnas Aab.

«Edgariga peeti küllaltki pikalt läbirääkimisi, et aru saada, mis on tema enda soov. Ja siis jõutigi ühisele kokkuleppele, et ta võetakse ajaloonõunikuna tööle. See tähendab, et kui on mingeid küsimusi-nõustamisi, siis Edgar on valmis erakonda aitama,» rääkis peasekretär.

Samas aga ei tähenda ajaloonõuniku nimetus tema sõnul rangelt seda, et Savisaar tegeleb vaid ajalooküsimustega. «Aga ta ise tahab tegeleda just erakonna ajalooga,» ütles Aab.

Postimehe palvele tuua näide olukorrast, kus on erakonnal vaja ajaloonõuniku abi, vastas Aab: «Ega meil on ajalugu kõik sorteerimata ja asjad arhiivi saatmata».

Peasekretär lisas, et ametikoht ei eelda peakontoris käimist ning Savisaar saab ajalooküsimustega tegeleda ka kodus.

Keskerakonna juhatuse liige, ajaloolane Aadu Must ütles ERRi raadiouudistele antud kommentaaris, et Savisaare puhul on tegemist Keskerakonna ajaloos vaieldamatult kõige informeerituma isikuga ja ta peab sellist lahendust otstarbekaks.

«Ajaloolased on läbi aegade öelnud, et küll oleks hea, kui mõned inimesed, kes on head või halvad, kas me neid armastame või vihkame, ei ole isegi tähtis, kes on olnud ajaloo juures, kui saab nende käest kätte selle informatsiooni, mida ajalugu vajab, siis ma olen fanaatiline ajaloolane, kes tahab kõigi ajaloolise teabe valdajatelt saada ajaloolist teavet. Ma olen siin ilmselt professionaalne kretiin natukene. Ja mulle sellised asjad tunduvad mõistlikud, arusaadavad ja otstarbekad,» leidis Must.

«Kindlasti on teisi inimesi, kes ütlevad, et milleks seda informatsiooni kellelgi vaja on ja nii edasi. Nii et ma ei oska siin võõra inimesena kommenteerida. Minu arvates on see tõenäoliselt otstarbekas lahendus,» ütles Must.

Must lisas, et Savisaare tervis on küll halb, ent ajaloonõunikuna töötamine talle üle jõu ei käi.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles