Ameeriklased toovad aastapäeva paraadile tanki Abrams (6)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsevägi esitles jalaväe lahingumasinat CV9035 mullu oktoobris Tapa polügoonil.
Kaitsevägi esitles jalaväe lahingumasinat CV9035 mullu oktoobris Tapa polügoonil. Foto: Eero Vabamägi

Eesti Vabariigi 99. aastapäeva paraadil osaleb enam kui tuhat mundrikandjat Eestist ja liitlasriikidest, samuti näidatakse uut sõjatehnikat. Muu hulgas saab näha varsti Eestisse jõudvat USA Abramsi tanki.

Nagu eelmisel aastal toimub Eesti Vabariigi sünnipäevale pühendatud kaitseväe rivistus ja paraad tänavugi Tallinnas Vabaduse väljakul. Sõjatehnikat on seekord mõnevõrra rohkem kui mullu, kokku 111 ühikut. Eriliseks teevad tänavuse ürituse masinad, mida varem ei ole paraadil nähtud või kasutatud.

Paraadi rivistav kaitseväe veebel ülemveebel Siim Saliste märkis, et seekord näeme Scoutspataljoni esimest korda kasutamas eelmisel aastal relvastusse võetud jalaväe lahingumasinat CV9035. Viru jalaväepataljon on aga esimest korda soomustransportööril Sisu XA-188.

Soomukeid Sisu XA-188 kasutas enne Scoutspataljon, Viru jalaväepataljon ei ole varem soomukitel olnud. Nii CV9035 kui ka Sisu XA-188 masinad on soetatud Hollandist.

Ent uut ja põnevat on veelgi. Esimest korda võtab paraadist osa 1. jalaväebrigaadi luurekompanii, mille kaitseväelased liiguvad ringi maasturitega. Samuti peaks väljakul veerema võimas, umbes 60 tonni kaaluv USA Abramsi tank, mis esmaspäeva hommikuks Tapale jõuab. Paraadil osaleb ka USA jalaväe lahingumasin Bradley. Sedapuhku ei näe USA soomusmasinat Stryker, mis eelmisest paraadist osa võttis.

Paraadil osalevad üksused rivistuvad Vabaduse platsile kell 11.20. Masinad liiguvad Vabaduse platsilt mööda Kaarli puiesteed linnavalitsuse ette, kuhu soomustehnika jääb väljanäitusele. Osa masinaid saab paraadi järel lähemalt uudistada Vabaduse platsil avataval näitusel. 

Sobiva ilmaga teevad paraadist kell 12.50 ülelennu Eesti õhuväe, politsei- ja piirivalveameti ning liitlaste lennuvahendid, näiteks peaks Eesti sünnipäeva tähistamisel osalema NATO luurelennuk AWACS E-3. Musitseerivad kaitseväe ja politsei- ja piirivalveorkester ning seekord ka USA õhuväe orkester.

Paraadil osaleb 1057 kaitseväelast, kaitseliitlast ja Sisekaitseakadeemia kadetti, samuti on kohal liitlaste üksused. Peale mullu esindatud USA ja Ühendkuningriigi, kes saadavad paraadile rühmasuuruse üksuse, panevad liputoimkonna välja Läti, Leedu, Taani, Poola, Saksamaa ja Prantsusmaa. Seda vähemalt praeguste plaanide järgi, sest sakslased ja prantslased pole oma tulekut veel lõplikult kinnitanud.

Esindatud on kõik väeliigid, Kaitseväe Ühendatud Õppeasutused, Balti Kaitsekolledž, vahipataljon, staabi- ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus, kaitseliidu Rapla maleva tankitõrjerühm, Harju maleva miinipildujarühm, Kaitseliidu akadeemiline malevkond ja Sisekaitseakadeemia kadetid.

Kokku osaleb paraadil 41 lippu, viis kompaniid, neli patareid, 22 rühma ja kolm orkestrit. Keskpäeval algava paraadi võtab vastu president Kersti Kaljulaid ja seda juhatab kaitseväe juhataja kindralleitnant Riho Terras.

Paraadi peaproov toimub 23. veebruari õhtul kell 21 Vabaduse väljakul.

Tehnika paraadil

Pärast paraadi on huvilistel võimalus tutvuda kaitseväe ja liitlaste relvastuse ja tehnikaga. Lisaks käsitulirelvadele saab näha haubitsaid, miinipildujat, mobiilset õhuseireradarit, erinevaid lahinguteenindustoetuse sõidukeid ja palju muud. 

Mis siis näitusel väljas on?

  • Scoutspataljoni jalaväe lahingumasin CV9035
  • Kalevi jalaväepataljoni ja Viru jalaväepataljoni soomustransportöör Pasi
  • 1. jalaväebrigaadi tankitõrjekompanii tankitõrjeraketikompleksid Milan ja Javelin
  • Õhutõrjepataljoni õhutõrjeraketisüsteem Mistral ja 23-millimeetrine õhutõrjekahur
  • 1. jalaväebrigaadi suurtükiväepataljoni ja 2. jalaväebrigaadi suurtükiväepataljoni 155- ja 122-millimeetrine haubits
  • Kuperjanovi jalaväepataljoni 120-millimeetrine miinipilduja
  • Ameerika Ühendriikide tank Abrams ja jalaväe lahingumasin Bradley
  • Õhuväe mobiilne õhuseireradar Ground Master 403
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles