Õiguskomisjon toetas laevakaitsjate Eestisse toomist võimaldavat lepet

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti laevakaitsjad Indias.
Eesti laevakaitsjad Indias. Foto: Tairo Lutter

Riigikogu õiguskomisjon toetas üksmeelselt Eesti ja India vahelist kohtulikult karistatud isikute üleandmise kokkulepet, mis annab Eesti kodanikest laevakaitsjatele võimaluse kanda vajadusel karistust oma koduriigis, kui India kohus peaks nad lõplikult süüdi mõistma.

Komisjoni ettepaneku kohaselt tuleb eelnõu esimesele lugemisele 14. veebruari riigikogu istungil ning eelnõu teine lugemine ehk lõpphääletus toimuks 22. veebruaril.

«Laevakaitsjad on neid viieks aastaks vangi mõistnud kohtuotsuse edasi kaevanud ehk lõplikku selgust kohtulahendi osas veel pole,» ütles õiguskomisjoni esimees Jaanus Karilaid.

Tema sõnul ei tähenda üleandmise kokkuleppe sõlmimine, et Eesti riik oleks veendunud praeguse kohtulahendi lõplikkuses, kuid kui see peaks kehtima jääma, siis annab kokkulepe võimaluse meestel tulla karistust kandma oma kodumaale.

Eesti ja India vahelise kohtulikult karistatud inimeste üleandmise kokkuleppe eesmärk on anda inimestele võimalus kanda karistust oma koduriigis. Kokkulepet saab rakendada vaid juhul, kui üleandmise tingimustega on nõustunud nii karistatud inimene kui mõlemad riigid. Riikidel on õigus anda armu, amnestiat või kergendada karistust kooskõlas oma riigi põhiseadusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles