Kaljulaid rajaks monumendi mitte ainult Pätsile, vaid tervele Päästekomiteele (23)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästekomitee liikmed (vasakult) Jüri Vilms, Konstantin Päts ja Konstantin Konik kunstnik Maximilian Feichter Maksolly maalil «Eesti Vabariigi väljakuulutamine 24. veebruaril 1918» Tallinna linnamuuseumis.
Päästekomitee liikmed (vasakult) Jüri Vilms, Konstantin Päts ja Konstantin Konik kunstnik Maximilian Feichter Maksolly maalil «Eesti Vabariigi väljakuulutamine 24. veebruaril 1918» Tallinna linnamuuseumis. Foto: Mihkel Maripuu

President Kersti Kaljulaidi hinnangul ei tuleks rajada monument mitte ainult president Konstantin Pätsile, vaid tervele Päästekomiteele.

Kaljulaid kirjutas sotsiaalmeedias, et Eesti riigi sünd 99 aastat tagasi ei olnud ime.

«Imed lihtsalt juhtuvad, aga Eesti Vabariik sündis tänu paljude inimeste suurele ja neis oludes sageli ka ennastohverdavale pingutusele. Selles oli suur roll Konstantin Pätsil, Jüri Vilmsil, Konstantin Konikul ja paljudel teistel. Kui me tahame rääkida Eesti riigi sünnist, siis oleks kõige mõistlikum jäädvustada Päästekomitee mälestus. Ja miks mitte Kuberneri aias, mis selleks igati paslik paik,» kirjutas riigipea.

Kaljulaid märkis, et kui rääkida Konstantin Pätsi monumendist ja selle võimalikust asukohast Riigikogu kõrval, siis peame rääkima ka Eesti Vabariigi raskest lapsepõlvest, vaikivast ajastust ja propagandatalitusest autoritaarsel ajajärgul.

«Siis peame rääkima ka sellest ängist, mida tähendas toona olla opositsioonipoliitik. Siis sellest ei pääse. Mina tingimata ei taha ja sellepärast ongi mul olnud alternatiivne pakkumine - mälestame kõiki neid, Eesti riigi rajajaid, ühtemoodi,» tegi president ettepaneku.

Kaljulaid tuletas meelde, et näiteks Kadriorus on Konstantin Päts päris mitmes kohas jäädvustatud. «Nii et desümboliseerimise-koll, millest Eerik-Niiles Kross räägib, siiski mööda Eestimaad ringi ei käi,» ütles Kaljulaid.

Riigikogu liige Eerik-Niiles Kross kirjutas eile Postimehes, et Eesti vajab kindlasti Konstantin Pätsi monumenti ja president Kersti Kaljulaid peaks selle avamisel osalema.

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles