Kapo paljastas viimaste aastate suurima illegaalse relvaärikate grupeeringu (6)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lasketiir.
Lasketiir. Foto: SCANPIX

Kaitsepolitsei paljastas 2015. aasta algul 11-liikmelise relvaärikate grupeeringu, mille juht oli pealtnäha tubli tuletõrjuja ning kuhu kuulus ka abiprokuröri mees, vahendas ETV saade «Pealtnägija».

Kaitsepolitsei büroo juhi Tõnu Miilvee sõnul leidis relvaäri eestvedaja, elupäästja teenetemärgiga tunnustatud endine tuletõrjuja Sergei Olar kaks metallitöömeest, kellel olid väga head oskused selleks, et taastada tulirelvi, mis muudetud laskmiskõlbmatuks ehk nn dekorelvi. Harjumaal Raasiku vallas seisvas laudas asus salajane tehas, kuhu olid sisse seatud metallitöövahendid, mille abil pandi relvi kokku.

Mehed ei olnud vanavara kokkuostjad või lihtsalt relvaentusiastid, vaid see oli äri, millega teeniti küllalt kopsakaid summasid: kui internetiavarustest sai deaktiveeritud Kalašnikovi soetada paarisaja euroga, siis kordatehtult müüdi see edasi juba 1200 euroga.

Kuhu relvad täpselt Venemaal edasi liikusid, milleks neid tarvis oli ja kes olid koostööpartnerid, pole teada, kuid teada on see, et Pariisis Charlie Hebto rünnakus kasutati samuti taastatud relvi, mis olid varasemalt deaktiveeritud.

Uurimise lõppfaasis ehk 2014. aasta sügisel salvestas kapo ostu-müügi video, milles on näha, kuidas Sergei Olar näitab küllaltki avalikus kohas ühele mehele Kalašnikovi relva, mida viimane soovis osta ning 2015. aasta alguseks oli kaitsepolitseil arusaam kogu skeemist selge ja mehed võeti kolmes jaos kinni, liigse vastupanuta tunnistasid mehed oma süüd ja näitasid kaitsepolitseile, kuidas kõik käis.

Relvade kogused selles asjas on Eesti mõistes massiivsed: 37 tulirelva, kilodes lõhkeainet, tuhandeid padruneid ja palju muud ning see on vaid kättesaadud kogus.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles