President kohtus Riias Balti riikide ja Saksamaa riigipeadega (1)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Kersti Kaljulaid kohtumisel teiste Balti riikide ja Saksamaa riigipeadega.
President Kersti Kaljulaid kohtumisel teiste Balti riikide ja Saksamaa riigipeadega. Foto: Toms Kalniņš/Läti Presidendi Kantselei

President Kersti Kaljulaid rõhutas tänasel kohtumisel teiste Balti riikide ja Saksamaa riigipeadega, et mida heitlikum on maailm, seda olulisem on hoida ühtsust sarnaselt mõtlevate riikide vahel.

Nelja riigi presidentide kohtumisel keskenduti aruteludes peamiselt rahvusvahelistele suhetele ja julgeolekuküsimustele. «Kui meie ja meiega sarnaselt mõtlevad ja samu väärtusi jagavad riigid on piltlikult öeldes maha pannud punased jooned, siis on äärmiselt oluline, et me seisaks ühtselt ka nende punaste joonte püsimise eest,» ütles Kaljulaid kohtumisel.

Euroopa Liidu tulevikusuundumusi puudutavas mõttevahetuses rõhutas Eesti riigipea, et ühendus peab rohkem keskenduma suurte ühishuvide ning ühiste väärtuste kaitsele. «Migratsioon, julgeolek, majandus, ka keskkonnaküsimused – neis on EL üheskoos kindlasti võimekam. Ükski riik Euroopas ei saa suurte väljakutsetega üksinda paremini hakkama kui üheskoos,» ütles president.

Eraldi arutati Balti riigipeade kohtumisel ka kolme riigi koostöö küsimusi. Eesti riigipea rõhutas vajadust liikuda kiiresti edasi ühiste suurte transpordi- ja energiaprojektidega.

Kolme Balti riigipead tänasid ka Saksamaa presidenti Joachim Gaucki tema panuse eest euroopalike väärtuste edendamisel. «Saksamaa mängib Euroopa poliitikas võtmerolli ning meie jaoks on oluline, et see on riik, mis mõtleb pea kõigis meile olulistes valdkondades samamoodi kui meie. Selles on peagi ametist lahkuval president Gauckil suur roll,» sõnas president.

Riigipea külastas Riias ka NATO strateegilise kommunikatsiooni oivakeskust ja Eesti kooli. Visiidi lõpus osales ta Eesti vabariigi 99. aastapäevale pühendatud vastuvõtul.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles