Tuukrid leidsid Karujärvest neli lennukipommi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereväe ja päästeameti tuukrid Karujärvel.
Mereväe ja päästeameti tuukrid Karujärvel. Foto: Kaitseväe peastaap

Mereväe ja päästeameti tuukrid leidsid Saaremaal asuvast Karujärvest neli nõukogudeaegset lennukipommi.

Sel nädalal toimunud ajalooliste lõhkekehade otsimise operatsioonil osales kaheksa tuukrit ja allveearst mereväest ning kuus tuukrit päästeameti demineerimiskeskusest, teatas kaitseväe peastaap.

Mereväe tuukrigrupi ülema leitnant Priit Kaasikmäe sõnul kaardistati algul veepõhjas lõhkekehi meenutanud objektid ja seejärel kontrollisid tuukrid need üle. «Tegime operatsiooni algul sonariga jääkattest allpool veepõhja uuringu, mille abil avastasime eduka koostöö tulemusena neli lennukipommi,» ütles ta.

Päästeameti demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi peademineerija Ragnar Reiljani sõnul läks ühine operatsioon edukalt ja andis ka uusi kogemusi. «Me pole talvel taolisi operatsioone kuigi palju teinud. Üheks operatsiooni eesmärgiks oligi otsinguid vastavalt talvise perioodi omapäradele praktiseerida,» selgitas Reiljan, kelle sõnul plaanitakse mereväega koostööd jätkata.

Karujärve puhkeala on suvitajate seas populaarne suplus- ja lõõgastumise koht. Nõukogude ajal oli järv lennuväe harjutuspolügooniks, mistõttu võib seal leiduda lõhkemata lennukipomme. Karujärve asuti lõhkekehadest puhastama 2009. aastal ning koos viimaste leidudega on järvest välja toodud üle poolesaja lõhkekeha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles