Tasub teada: kui palju kerkivad tänavu pensionid

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Sotsiaalministeerium saatis kooskõlastamisele 2017. aasta pensioniindeksi eelnõu, mille järgi pensionid tõuseksid tänavu aprillist keskmiselt 5,1 protsenti.

Eesti riik viib igal kevadel läbi pensionide ümberarvutamise, et hoida pensionid tasakaalus palkade ja hindade muutustega, teatas sotsiaalministeerium. Igale inimesele on arvutatud tema eelnevast tööpanusest sõltuv individuaalne pension, mille kasv sõltub pensionäri staažist ja alates 1999. aastast kogutud kindlustusosast.

 Vanaduspension koosneb praegu baasosast, staažiosast (töötatud aastad korrutatud aastahindega) ning alates 1999. aastast pensionile jäänutel lisaks ka kindlustusosast (kindlustusosak korrutatud aastahindega).

Riikliku pensioni indeksi väärtuseks on kavas kinnitada 1,051. Pensioni baasosa on tänavu indekseerimise tulemusel 161,9 eurot (2016. a  u 153 eurot) ja aastahinne 5,767 eurot (2016. a 5,514 eurot).

Riiklike pensionide indekseerimise maksumus on 2017. aastal ligi 65,5 miljonit eurot. Riiklikke pensione indekseeritakse 417 516 pensionäril.

 Valitsus kinnitab indeksi väärtuse hiljemalt 20. märtsiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles