Presidendi kantselei: Liberty kompleks poleks andnud võrreldes Kadrioruga palju juurde

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Presidendi kantselei leidis Tallinnasse Rocca al Mare mõisakompleksi riigipea residentsi rajamist analüüsides, et see poleks võrreldes Kadriorus asuvate ruumidega palju juurde andnud.

Presidendi avalike suhete nõuniku Taavi Linnamäe sõnul jõudis presidendi kantselei järeldusele, et riigipea institutsiooni vajaduste ja Rocca al Mares asuvasse Liberty mõisakompleksi kavandatu vahel oli suur lahknevus.

«Rocca al Maresse olid kavandatud presidendi elu-, töö- ja esindusruumid. Rocca al Mares olemasolevad hooned ja neisse kavandatud ruumilahendus ei oleks võrreldes Kadriorus asuvate ruumidega avardanud oluliselt võimalusi esindusülesannete täitmisel. Sellises mahus esindusülesandeid nagu oleks võimalik täita Libertys, on võimalik täita väga väärikalt ka Kadriorus. Küll oleks see tähendanud kogu institutsiooni toimimist toetava struktuuri, näiteks köökide dubleerimist kahes kohas,» märkis Linnamäe.

Libertysse ette nähtud riigipea ja tema mõne lähema abi tööruumid.

«Institutsiooni igapäevast toimimist silmas pidades ei ole olukord, kus riigipea ja kantselei tööruumid asuvad erinevates linna otstes, kuidagi mõistlik lahendus. Rohkemate tööruumide väljaehitamine Libertys tähendaks aga kas elu- või esindusfunktsiooni täitmiseks mõeldud ruumide kärpimist,» märkis Linnamäe.

Liberty projekt läinuks maksma 5-6 miljonit eurot

Küsimusele, kas Liberty mõisakompleksi olnuks mõistlik rajada residents, mida saaks kasutada ka järgmiste riigipeade eluruumidena, möönis Linnamäe, et kindlasti sobiks kompleks selleks.

«Kuid siin kerkib juba küsimus, kas seda küsimust ei ole võimalik ära lahendada odavamalt, kui praeguse projekti esialgseks maksumuseks hinnatud 5-6 miljonit eurot. Arvestades kehvas olukorras hooneid ja keerulist asukohta paekaldal, on tõenäoline, et hind oleks kasvanud veelgi. Lisaks ei ole mingit kindlust, et järgmine riigipea soovib sinna elama asuda,» rääkis Linnamäe ja lisas, et vajadusel on järgmiste riigipeade käsutuses ka ametikorter Kadriorus presidendi kantselei hoones.

«Pigem võiks tulevikku vaadates need institutsioonid, kelle töö eeldab ka erinevate mitteformaalsete esindusülesannete täitmist, analüüsida, kas on vajalik või mõistlik rajada mingi ühine lahendus sarnaselt peagi valmivale riigi esindushoonele Toompeal Rüütelkonna hoones,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles