Vormsi jäätee loodetakse avada vabariigi aastapäevaks

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vormsi jäätee avamiseks on ettevalmistused käimas ja praegu tehakse uuringuid.
Vormsi jäätee avamiseks on ettevalmistused käimas ja praegu tehakse uuringuid. Foto: Eduard Laur

Maanteeamet tahab mandri ja Vormsi saare vahelise jäätee avada vabariigi aastapäevaks. Kõigi eelduste kohaselt saab ligi kümne kilomeetri pikkune Vormsi jäätee olema tänavuse talve viimane.

 

Kuna ilmastikuolud on juba mõnda aega jäärajameistritele rõõmu teinud, palus maanteeamet eile peatada ajutiselt laevaliiklus Vormsi jäätee koridoris. Veeteede ameti peadirektor nõustus ja 20. veebruarist peatataksegi seal laevaliiklus ajutiselt. Mandri ja saare vahelist parvlaevaliiklust see ei sega, sest jäätee saab olema laevateest paremal. 

See omakorda ei tähenda automaatselt, et jäätee ka tehakse. Selleks, et jääteel saaksid sõita kuni kahe ja poole tonnised sõidukid, peab jääkatte paksus merejääl ilma lahtiste pragudeta olema vähemalt 24 sentimeetrit.

«Kui ilmastik püsib trassi rajajatele soodne, teeme kõik võimaliku, et saaksime trassi avada pühadeks ehk vabariigi sünnipäevaks. See tähendab, et teostava uuringu tulemus vastab ootustele ja ilmastik samuti,» rääkis maanteeameti Lääne regiooni hooldevaldkonna juht Hannes Vaidla.

Veeteede amet teatas eile, et on taotluse laevaliikluse peatamiseks saanud ainult mandri ja Vormsi vahel. Teiste võimalike jääteede rajamiseks mandri ja Muhu, mandri ja Hiiumaa, Saaremaa ja Hiiumaa ning mandri ja Kihnu vahele ei ole amet taotlusi saanud.

Küll aga ütles Vaidla, et kõikidel neil trassidel tehakse pistelist eelluuret ja hoitakse silma peal. «Hetkeseisuga teistel trassidel veel uuringutega ei alusta, kuna jää pole piisavalt paks,» sõnas ta.

Kui tõenäoliseks peab ta aga seda, et sel talvel saaks üle jäätee veel ka Hiiumaale ja Saaremaale? «Arvestades kalendrit ja praegust jää seisu, siis on see vähetõenäoline,» nentis Vaidla.

Sentinel-2 eilne kaader näitab hästi, milline on merel seis jääga.
Sentinel-2 eilne kaader näitab hästi, milline on merel seis jääga. Foto: Sentinel-2
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles