«Pealtnägija»: mees smugeldas Soomest Eestisse hiiglaslikes kogustes prügi

Karel Reisenbuk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügimägi. Illustreeriv foto.
Prügimägi. Illustreeriv foto. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Varem karistatud maksupettur ja arvevabrikant smugeldas Soomest Eestisse üle 180 tonni jäätmeid, millest enamus kallati siin jultunult loodusesse.

Selgub, et kireva kriminaalse minevikuga Rene Heinala pani püsti haisva skeemi, millega smugeldati Eestisse umbes 184 tonni Soome prahti. Heinala tegi koostööd pinnasematerjalide veoga tegeleva Soome firmaga, kellele tarniti siit hakkepuitu. Sadamas toimus üks-ühele konteinerite vahetus, mille ajal anti eestlasele vastu tonne kaaluv prügikonteiner, mis edasi Eestisse rändas. Soomlased tasusid Heinalale veo eest ning ostsid isegi tagasisõiduks laevapileti. Niisuguse skeemiga teenis prügismugeldaja tuhandeid eurosid.

Tegelikult pole riikidevahelises prügiveos mitte midagi eriskummalist, kuid selleks peab olema luba ning Soome firma poleks ilma vastava käitlusloa olemasoluta prügi üle anda tohtinud.

Soomest toodud prügi laotati mitmesse kohta, millest osa rändas Saue valda, Laagri aleviku lähedale metsa alla. Prügi hulgas leidus absoluutselt kõike - alustades vanade pissipottidega ning lõpetades ohtliku materjalina tuntud eterniidiga. Juhtumist saadi teadlikuks, kui kohalikud elanikud hakkasid vihjama isetekkelistele, Soomele viitavatele prügimägedele. See algatas menetluse ning 10. novembril 2015. aastal õnnestus vihjena saadud autonumbri järgi ebaseaduslik prügikoorem sadamas vahele võtta.

Menetluse käigus selgus, et prügiretked toimusid 45-l korral ning kokku toodi Eestisse ligikaudu 184 tonni prügi. Heinala tunnistas küll teo üles ning näitas kätte ka koha Laagri alevikus Pääsküla jõe ääres, kuhu ta enda sõnul 10 koormat tühjendas, kuid suurem osa 184-st tonnist jäi siiski paraku leidmata. Seetõttu võib Soome päritolu prügi leiduda nii mõnelgi teisel Eesti heinamaal.

Kuigi prügi tõi Eestisse ning kallutas maha Heinala, andis ta formaalselt selle üle korduvalt karistatud Vassili Slübergile. Slüberg rääkis uurijatele, et sorteeris koormast parema kraami välja ning ülejäänud prügi jäi lihtsalt Pääsküla jõe äärde vedelema. Kuigi ametnikud kahtlustasid, et nii-öelda niiditõmbaja oli Heinala, sai reostamise eest karistada Slüberg, kellelt vald nõuab prügi koristamist. Ühtegi sammu selleks Slüberg aga astunud ei ole ning tõenäoliselt tuleb prügi minema viia vallal endal.

Kõik tõendid näitavad, et prügiskeemi korraldas ja kallas maha Rene Heinala, kuid talle rahaline vastutus ei laiene, sest kui visata prügi põõsa alla, on see üldjuhul väärtegu.

Õnneks Heinala siiski puhtalt ei pääsenud, sest talle sai saatuslikuks skeemi rahvusvaheline mastaap. Kui tuua kümneid tonne prügi loata üle piiri, läheb selline teguviis automaatselt kriminaalparagrahvi alla, sest rahvusvaheliselt arvestatakse illegaalset prügi kogustega.

Seega lõi Heinala omanäolise pretsedendi, kui esimest korda Eesti ajaloos rakendati kellegi peal illegaalse prügi smugeldamise paragrahvi. Heinalale mõisteti Harju maakohtus läinud nädalal karistuseks ligikaudu aasta ja kaheksa kuu pikkune tingimisi vangistus kolme ja poole aastase katseajaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles