Asekantsler: järeltõuked Jaapani reaktoreid ei ohusta

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima tuumajaam.
Fukushima tuumajaam. Foto: SCANPIX

Jaapani tuumareaktorid on rajatud põhimõttel, et riiki tabava maavärina või tsunami korral seiskuvad need automaatselt, ütles majandusministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel.

Ta selgitas «Aktuaalsele kaamerale», et Fukushima tuumajaama kaks reaktorit ei saanud sulgumise järel piisavalt jahutusvett, sest üles ütlesid jahutussüsteemi veega varustavad elektrisüsteemid, vahendas ERR Uudised.

Selleks, et ohtlikku olukorda lahendada, toodi kohale uued elektrigeneraatorid ning praegu on suudetud veetaset hoida selliselt, et kütusevardad ei ole vee alt välja pääsenud.

«Kui kütusevarrastele ei tule piisavalt vett peale, siis nad hakkavad sulatama kogu reaktori sisemust ning see oleks juba väga ohtlik intsident,» rõhutas asekantsler.

Kui reaktor hakanuks sulama, oleks tagajärjeks radioaktiivsete ainete pihkumine, millele võinuks järgeda suurem plahvatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles