USA jõudis kommunistliku Koreaga kokkuleppele

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

USA ametnike väitel on president Bushi administratsioon kustutamas kommunistlikku Põhja-Koread terrorismi toetavate riikide mustast nimekirjast.

 

Reutersile infot andnud allikas ütles, et Pyongyang andis Washingtonile kinnituse oma tuumategevuse kontrollimise kohta, misjärel nõustuski Bush riiki terrorinimistust eemaldama, vahendas BBC News.

Põhja-Korea on seda varem ameeriklastelt korduvalt nõudnud ning ähvardanud vastasel korral taaskäivitada oma tähtsaima reaktori Yongbyon jaamas ning loobuda varasemate kokkulepete täitmisest. Samal ajal saadeti riigist välja rahvusvahelised inspektorid ning korraldati lühimaarakettide katsetused.

Uus kokkulepe sõlmiti pärast pikki kaalutlusi ja USA eriesindaja Christopher Hilli visiiti Pyongyangi eelmisel nädalal. Vaatlejate arvates on otsus ilmselt siiski ebapopulaarne konservatiivsemate vabariiklaste seas.

Teise anonüümseks jäänud ametniku sõnul kantakse kommunistlik riik aga kohe terroririikide nimekirja tagasi, kui see ei peaks taas lubama oma tuumarajatisi rahvusvahelistel inspektoritel kontrollida.

Korrespondentide sõnul soovib Pyongyang pääseda terrorinimistust, et saada rahvusvahelist abi ja laene tõsiste majandusraskuste ületamiseks ning astumaks samme diplomaatilisest isolatsioonist pääsemise suunas.

Põhja-Korea riigimeedia üritab samal ajal tõrjuda ka spekulatsioone, nagu oleks pikalt avalikkuse eest varjul olnud kommunistliku riigi liider Kim Il-jong saanud hiljuti insuldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles