Tsunamis kadunuks jäänud laeva reisijad päästeti

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maavärinale ja tsunamile järgnenud veekeerised.
Maavärinale ja tsunamile järgnenud veekeerised. Foto: SCANPIX

Päästjad leidsid eile Jaapanit tabanud võimsale maavärinale järgnenud hiidlaines avamerel kadunuks jäänud laeva. Kõik pardal olnud 81 inimest päästeti.

Jaapani uudisteagentuuri Kyodo teatel on ametlikel andmetel hukkunud 433 inimest, 784 isikut on teadmata kadunud. Kardetakse, et looduskatastroofid on nõudnud vähemalt tuhande inimese elu.

8,9-magnituudise maavärina järel on saareriiki tabanud vähemalt 160 järeltõuget, millest 22 on tugevamad kui kuus magnituudi. Võimas tsunami neelas oma teel terveid asulaid, 215 000 inimest on jäänud peavarjuta.

Endiselt tekitab muret Fukushima tuumajaama kiirgustase. Kuigi eile kinnitasid võimud, et radiatsiooniohtu pole, teatati täna radioaktiivse materjali sattumisest keskkonda.

Ümbruskonnas elavad tuhanded inimesed on evakueeritud, kuna kardetakse, et reaktorit ümbritsevad metallplaadid on üles sulanud. Tegemist on sama tuumajaamaga, kus maavärina järel ei hakanud tööle automaatne jahutussüsteem.

Teadlaste sõnul oli maavärin umbes 8000 korda tugevam kui Uus-Meremaad möödunud kuul raputanud maavärin, mis purustas suure osa Christchurchi linnast.

Viimati tabas nii tugev maavärin mõnda riiki mullu, kui Tšiilit raputas veebruaris 8,8-magnituudine maavärin, mis oli nii tugev, et muutis Maa telje kaldenurka ja lühendas ühe sekundi miljondiku võrra ööpäeva pikkust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles