Ringkonnakohus tühistas Talvikule poliitreklaami eest tehtud trahvi (2)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artur Talvik sai riigikohtus võidu.
Artur Talvik sai riigikohtus võidu. Foto: Peeter Langovits

Tallinna ringkonnakohus tühistas riigikogu Vabaerakonna fraktsiooni saadikule Artur Talvikule tehtud ettekirjutuse, kuna leidis, et valimiseelse agitatsiooni ajal võib kandidaat end oma isiklikul sõiduautol kleepsudega reklaamida küll.

Ringkonnakohus tunnistas oma tänase otsusega riigikogu valimise seaduse poliitilise välireklaami keeldu puudutava paragrahvi põhiseadusega vastuolus olevaks, teatas kohtu pressiesindaja. 

Selle otsusega jättis kohus riigikogu valimise seaduse paragrahvi kohaldamata osas, milles see keelab erakonna nimekirjas kandideeriva inimese poliitilise välireklaami aktiivse agitatsiooni ajal, kui kandidaat reklaamib end oma isiklikus kasutuses oleval autol.

Riigikogu valimiste seadus § 5 (1) 

Poliitilise välireklaami keeld üksikkandidaadi, erakonna või erakonna nimekirjas kandideeriva isiku või nende logo või muu eraldusmärgi või programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso sise- või välisküljel ning muu poliitiline välireklaam on aktiivse agitatsiooni ajal keelatud.

Kohus rahuldas Artur Talviku apellatsioonkaebuse ja tühistas halduskohtu mullu 11. aprillil tehtud otsuse. Seega rahuldas ringkonnakohus Artur Talviku kaebuse ja tühistas politsei- ja piirivalveameti (PPA) ettekirjutuse poliitilise välireklaami reklaamimise lõpetamiseks.

Nimelt oli Talvik varem vaidlustanud ringkonnakohtus esimeses kohtuastmes tehtud otsuse, millega jäeti talle 2015. aasta 19. veebruaril politsei- ja piirivalveameti (PPA) poolt tehtud trahv muutmata. Toona tehti talle ettekirjutus poliitilise välireklaami lõpetamiseks.

Vabaerakonna fraktsiooni liige oli tunamullu veebruaris jätnud riigikogu valimiskampaania ajal oma autole kleepsud peale ajaks, kui kehtis välireklaamikeeld. Politsei määras talle selle rikkumise eest ligi 200-eurose trahvi.

Kohtu põhjendused

Ringkonnakohus toetus oma otsuses varasemale riigikohtu üldkogu otsusele, milles asuti seisukohale, et seaduses sisalduv poliitilise välireklaami keeld riivab esinduskogu valimistega seotud hääletamisõigust, kandideerimisõigust koostoimes väljendusvabadusega, ettevõtlusvabadust, omandipõhiõigust ja erakonna tegevusvabadust.

Ringkonnakohus leidis, et see riive on ebaproportsionaalne osas, mis puudutab välireklaami keeldu kandidaadi isiklikul sõiduautol. Poliitilise välireklaami keeld isiklikul sõiduautol ei vähenda raha osakaalu tähtsust valimiskampaanias ega suurenda sisulise poliitilise argumentatsiooni osakaalu valimiskampaanias.

Ringkonnakohus kahtles, kas välireklaami keeld isiklikul sõiduautol aitab kaasa avaliku ruumi vabastamisele liigsest välireklaamist ning vähendab valijate kohatut mõjutamist. Keeld ei aita kaasa üldkogu otsuses määratletud eesmärkide täitmisele.

Otsuse võib edasi kaevata 30 päeva jooksul riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve korras tehtud lahendi kuulutamisest arvates.

Talvik: kohtuotsus vähendab ebavõrdsust

Talviku sõnul avab tänane kohtuotsus paremad võimalused uute tulijate ja valimisliitude valimiskampaaniaks. «Absoluutne välireklaami keeld aktiivse agitatsiooni ajal andis ebaõiglase eelise suurparteidele, kes käsutavad riigieelarvest pärit hiigelsummasid,» ütles Talvik, kelle sõnul kulutatakse see raha sisutuks lausreklaamiks kõigis meediakanalites.

«Oluliselt tagasihoidlikumate võimalustega uued erakonnad, valimisliidud ja üksikkandidaadid ei jaksa nendega võrreldes oma ideid sama nähtavaks teha ja on ebavõrdses seisus,» nentis Talvik.

Nõrk konkurents poliitikaväljal toob tema sõnul ühiskonnas kaasa seisaku ja partokraatliku mentaliteedi puhul taganeb avalik huvi kitsa grupihuvi ees.

«Mul on hea meel, et ringkonnakohus tunnistas põhiseadusvastaseks vähemalt isiklikul autol välireklaami tegemise – iga kandidaat kleepigu oma autole sõnumeid ja reklaamigu neid julgelt, sest see on osa sõnavabadusest ja osa poliitikast. Mõistlikud piirangud peavad olema, aga mitte sellised, mis on lämmatavad uute tulijate ja poliitiliste ideede konkurentsi,» lisas Talvik.

Vabaerakonna saadiku sõnul on otstarbekam seada kampaaniakuludele lagi, vähendada erakondade rahastust ning toetada kohalikel valimistel edukaks osutunud valimisliite ja üksikkandidaate. «Kogu poliitika rahastamise süsteem vajab reformi ja detsentraliseerimist.»

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles