Jaapani tuumajaamas toimus plahvatus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Jaapani Fukushima 1. tuumajaamas toimus täna plahvatus, mis tekitas purustusi reaktorit kaitsvale hoonele. Seni pole leidnud kinnitust varem meedias ilmunud väida, nagu oleks tuumareaktor kahjustada saanud.

Esialgsetel andmetel sai kohaliku aja järgi kella 15.30 (Eesti aja järgi hommikul kella poole üheksa) paiku toimunud plahvatuses viga neli tuumajaama töötajat, kelle vigastused pole eluohtlikud.

Reutersi andmetel toimus plahvatus 40 aasta eest rajatud Fukushima 1. tuumajaama esimeses reaktoris, mida katva hoone katus ja seinad osaliselt plahvatuses hävisid.

Jaapani avalik-õigusliku telekanali NHK telekaadritest oli näha, kuidas tuumajaamast tõusis valget suitsu, kuid puuduvad kindlad andmeid selle kohta, nagu oleks plahvatuses viga saanud ka tuumajaama reaktor.

Jaapani peaministri büroo esindaja Noriyki Shikata kinnitusel oli tegemist vesiniku ja hapniku plahvatusega, milles sai kannatada reaktorit ümbritsev betoonist hoone, mitte reaktor, vahendas BBC.

Ka tuumajaama omanikfirma TEPCO kinnitusel ei saanud plahvatuses viga uraanikonteinerid, mida jahutatakse võimaliku riski vähendamiseks mereveega. Firma teatel on neil õnnestunud vähendada ka uraanikonteinerites tekkinud survet.

Jaapani riigitelevisioon hoiatas nii Fukushima 1. kui ka sellest 11 kilomeetri kaugusel asuva Fukushima 2. tuumajaama läheduses elavaid inimesi, soovitades neil jääda siseruumidesse. Samuti on inimestel palutud õhukonditsioneerid välja lülitada ning kraanivett mitte juua.

Plahvatus leidis aset samas tuumajaamas, kus eilse maavärina järel lakkas töötamast automaatne jahutussüsteem. Samuti on teateid tõrgetest Fukushima 2. tuumajaama jahutussüsteemi töös.

Jaapani uudisteagentuuri Kyodo andmetel on aga Fukushima 1. tuumajaama reaktorit ümbritsevad metallplaadid üles sulanud.

Teadlaste sõnul ei tähenda Fukushima metallplaatide üles sulamine, et see põhjustaks automaatselt Tšernobõli-laadse katastroofi, kuna tegemist on kergveereaktoriga, mis ei tohiks isegi ülekuumenemise korral plahvatada.

Varem teatati, et kiirgustase pealinnast Tokyost umbes 250 kilomeetri kaugusel põhjas asuva Fukushima tuumajaama ümbruses on tõusnud 20 korda ning keskkonda on sattunud ka väikeses koguses radioaktiivset materjali.

Valitsus kinnitas samas, et pärast plahvatust pole radiatsioonitase tuumajaama ümbruses tõusnud, vaid hoopiski langenud.

Uudisteagentuuri AFP teatel on alates eilsest evakueeritud 45 000 inimest, kes elavad Fukushima 1. tuumajaamast kümne kilomeetri raadiuses. Hiljem laiendasid võimud seda kahekümne kilomeetrini.

Ka on evakueeritud inimesed, kes elavad Fukushima 2. tuumajaamast kuni kolme kilomeetri kaugusel. Samuti on tuumajaamade ümbruses elavatele inimestele hakatud jagama joodi.

Jaapani avalik-õigusliku telekanali NHK inglisekeelset eriprogrammi saab jälgida siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles