Ekspert: tuumajaama reaktoreid tuleb jahutada

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima 1. tuumajaam.
Fukushima 1. tuumajaam. Foto: SCANPIX

Ühendriikide radiatsioonieksperdi Ron Chesseri sõnul tuleb tuumakatastroofi vältimiseks jahutada Jaapani Fukushima tuumajaama reaktoreid ka pärast nende sulgemist.

Texase Tehnikaülikooli radiatsiooniuuringute eksperdi sõnul on jaapanlastel raskusi Tokyost umbes 250 kilomeetri kaugusel asuva Fukushima 1. tuumajaama reaktorite jahutamisega, kuna jaama automaatne jahutussüsteem sai 8,9-magnituudises maavärinas kahjustada, kirjutas Ühendriikide veebileht ScienceDaily.

Kuigi Fukushima 1. tuumajaama kõik reaktorid on Jaapani meedia teatel suletud, tuleb Chesseri sõnul neid ka pärast sulgemist pidevalt jahutada, kuna vastasel korral võib reaktori südamik üles sulada. Ka Fukushima puhul kardetakse, et osa reaktorit ümbritsevatest metallplaatidest on üles sulanud.

«Reaktorid pole auto, mille saab välja lülitada ja minema kõndida. Ilma vett jahutamata on võimalik, et südamik sulab üles, mis võib potentsiaalselt viia suure hulga radioaktiivse materjali vallandumiseni,» selgitas Chesser.

Samas kinnitas Chesser, et Jaapani tuumajaamad on ehitatud nii, et need on kaitstud mitmete kaitsemehhanismidega, mis peaksid kindlustama turvalisuse ka tugevate maavärinate korral. Teadlase kinnitusel on kaitsesüsteeme mitu ning ühe ära langemise korral rakendub teine.

«Ma olin pisut üllatunud, kui ma nägin Fukushima tuumajaama kriisi, kuna jaapanlased pööravad eriti suurt tähelepanu ohutusele maavärina korral,» lisas Chesser, kes ei pidanud tõenäolisekt Tšernobõli-laadse tuumakatastroofi kordumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles