Riik karmistab inimeste taustakontrolli (5)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taustakontrolli hakatakse tegema ka abipolitseinikele.
Taustakontrolli hakatakse tegema ka abipolitseinikele. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Justiitsministeerium tahab karmistada avaliku võimu ülesandeid täitvate inimeste tausta kontrollimise korda. Taustakontroll laieneb ka vabatahtlikele päästjatele, kaitseliitlastele ja abipolitseinikele.

Kuigi ka praegu kontrollitakse julgeoleku ja avaliku korra seisukohalt olulisi ülesandeid täitvate inimeste tausta, sõltub riigiametisse või ka teatud eraosalusega ettevõtetesse tööle kandideerimisel taustakontrolli tegemine hetkel sellest, mida tööandja peab vajalikuks koguda, teatas justiitsministeerium. Uus seadus paneb selleks paika selgemad reeglid.

 Eelkõige tehakse taustakontrolli tulevikus inimestele, kes kandideerivad ameti- või töökohale või sõlmivad riigiga teenuse osutamise lepingu, mis on seotud avaliku võimu teostamise või julgeolekuriskiga ülesande täitmisega.

Kontrollima hakatakse vabatahtlikke

Samuti on ette nähtud, et seda tehakse vabatahtlikkuse alusel kaasatavatele inimestele nagu abipolitseinik, vabatahtlik päästja, kaitseliidu liige jt. Taustakontrolli peaksid läbima ka isikud, kes sõlmivad riigi või muu avalik-õigusliku asutusega hanke- või halduslepingu või kes alustavad majandustegevust sellisel tegevusalal, mis on seotud riigikaitse, sisejulgeoleku ja elutähtsate teenuste osutamisega.

 Hinnang inimese usaldusväärsusele antakse taustakontrolli tegemise hetke seisuga. Inimese tausta kontrollitakse eelkõige tema enda esitatud andmete ja nende pistelise kontrolli põhjal.

Eriseaduste alusel, nagu näiteks politsei- ja piirivalveametnike, päästeametnike, maksuametnike ning vanglateenistujate suhtes tehtav kontroll jääb samaks, nagu see seni on olnud.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles