Galerii ja video: president andis Terrasele kindralipagunid (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

President Kersti Kaljulaid andis täna kaitseväe juhatajale kindralleitnant Riho Terrasele kindrali sõjaväelise auastme märgiks üle uue auastme õlakud. 

President andis kaitseväe juhtajale kindrali auastme kaitseminister Margus Tsahkna ettepanekul. Kindral on kaitseväe kõrgeim sõjaväeline auaste.

«Oled panustanud sellesse, et Eesti Kaitsevägi oleks tõeline, ja mitte näiline,» sõnas president Kaljulaid tänasel tseremoonial.

Terras: «Ma tänan selle au eest. Eesti eest surmani!»

«Kaitseväe suurõppus Siil 2015. aastal – see oli suur asi, kui me selle ära tegime. Siil näitas, kuidas iga okas loeb,» lisas president. «Iga kaitseväe juhataja peab korraldama vähemalt ühe sellise proovikivi.»

President tunnustas Terrast kõrgema pilotaaži eest kaitsediplomaatias, mida kaitseväe juhataja on tõestanud liitlastega loodud tugevate isiklike suhetega. «See on Eesti riigikaitse jaoks määravate väärtusega,» tõdes Kaljulaid.

Teinud kaitseväe avatumaks

Ka tunnustas president Terrast hästi välja töötatud veteranipoliitika eest ja ka selle eest, et Eesti on suutnud liitlasi edukalt vastu võtta.

«Oled teinud kaitseväe avatumaks. Mõistnud, et sellest, mida teete, peab ka rääkima,» sõnas president. «Rahva toetus ja usaldus tuleb mõistmisest, mida meie sõjaväelased teevad.»  

Terras, keda oli täna tulnud toetama ka tema perekond, toonitas oma kõnes, et riigikaitse on kogu riigi asi. «Ma võtan seda kui avanssi ja tänuavaldust kogu Eesti Kaitseväele. Kõik need viis ja rohkem aastat, mil ma kaitseväe juhatajana olen tegutsenud, ei oleks ükski nendest asjadest saanud tehtud ilma tugeva meeskonna ja heade kaitseväelasteta,» ütles Terras.

Ta sõnas, et paremasse riigikaitsesse on panustanud kindralid, peastaabis töötavad ohvitserid, brigaadides rasket tööd tegevad kaitseväe veeblid, ajateenijad ja reservväelased.

«Ma tänan selle au eest. Eesti eest surmani!» lõpetas Terras oma sõnavõtu.

Kolmas kindral taasiseseisvunud Eestis

Taasiseseisvunud Eestis on kindrali auastme varem saanud Aleksander Einseln ja Ants Laaneots. Einseln sai kindrali sõjaväelise auastme 1995. aasta detsembris, samal kuul vabastas riigikogu Einselni kaitseväe juhataja ametikohalt.

Laaneots sai kindrali sõjaväelise auastme 2011. aasta juunis. Sama aasta detsembris lahkus ta kaitseväe juhataja ametikohalt.

2015. aasta detsembris otsustas valitsus pikendada Terrase ametiaega kaitseväe juhataja ametikohal kahe aasta võrra 2018. aasta 4. detsembrini. Terrase jätkamist kaitseväe juhataja ametikohal toetas ka riigikogu riigikaitsekomisjon.

Kaitseväe juhataja ametiaja pikkus on viis aastat, kuid valitsusel on õigus pikendada seda kahe aasta võrra.

Postimees uuris kindral Terraselt, kelle ametiaeg saab läbi tuleva aasta lõpus, kas tal mõlgub mõtteis ka juba mingisuguseid edasisi plaane. Terras ütles, et sellest on veel vara rääkida.

«Mul on veel peaaegu kaks aastat teenistust ja kavatsen panustada oma oskuste ja teadmistega Eesti riigikaitse arengusse,» ütles ta.

Terras läbis 1991. aastal ohvitserikursused nooremleitnandina ning järgmisel aastal alustas ta teenistust Kalevi üksik-jalaväepataljoni kompaniiülema ametikohal. Ta on teeninud ka Põhja üksik-jalaväekompanii ülema ning Kalevi üksik-jalaväepataljoni staabiülema ametikohal.

Aastal 2000 asus Terras teenima kaitseliidu peastaabi ülema ametikohal, aastatel 2000-2004 oli ta Eesti kaitseatašee Saksamaal ja Poolas. Terras on teeninud ka kaitsejõudude peastaabi analüüsi- ja planeerimisosakonna kaitseplaneerimise jaoskonna ülema ning analüüsi- ja planeerimisosakonna ülema ametikohal.

2007. aastal teenis ta NATO Iraagi treeningmissiooni staabiülema asetäitja ametikohal.

Aastatel 2007–2008 teenis Terras kaitsejõudude peastaabi analüüsi- ja planeerimisosakonna ülema ning aastal 2008 sai temast kaitsejõudude peastaabi ülema asetäitja operatiivalal.

Aastatel 2008–2010 oli Terras kaitseministeeriumi kantsler. 2011. aastal sai temast taas kaitseväe peastaabi ülema asetäitja operatiivalal ning kuu aja pärast kaitseväe peastaabi ülem.

Kaitseväe juhataja ametikohal teenib Terras alates 2011. aasta detsembrist.

2011. aasta juunis andis president Toomas Hendrik Ilves Terrasele brigaadikindrali sõjaväelise auastme, 2013. aastal sai Terras riigipealt kindralmajori ning 2015. aastal kindralleitnandi sõjaväelise auastme.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles