Vabatahtlikud ei anna alla: tunamullu kadunud Markkuse otsingud jätkuvad

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fotol on näha Markkust L. Koidula tänava turvakaamera vaateväljas.
Fotol on näha Markkust L. Koidula tänava turvakaamera vaateväljas. Foto: Politsei- ja piirivalveamet

Vabatahtlikud kavatsevad lähiajal jätkata 2015. aasta sügisel Võrus jäljetult kadunud Markkus Ansbergi otsingutega.

Sihtasutuse Kadunud Operatiivne Otsingugrupp (OPEROG) teatas suhtlusvõrgustikus Facebook, et kevade poole jätkuvad Võrus kadunud Markkuse otsingud. «Me usume, et on võimalik Markkus leida. Peab olema. Ja et teist varianti lihtsalt ei ole,» teatas otsingugrupp. «Kas alla anda või edasi otsida? Kõik oleneb sellest, kumba võimalusse me usume.»

Vesti kujundus. Allikas:
Vesti kujundus. Allikas: Foto: OPEROG

Vabatahtlikest koosnev otsingugrupp kavandas ka koostöös noormehe vanematega ohutusvestid, mille valmimisele on õla alla pannud kolm ettevõtet. «Ohutusvestid tellisime, et öelda – me jätkame! Ja et otsingute jätkamiseks vahendeid saada,» lisas OPEROG teates.

Otsinguid peab sihtasutus Kadunud ise finantseerima. Seega läheb iga müüdud vesti pealt Markkuse jätkuvate otsingutega seotud kulude katteks üks euro. Samuti kutsub OPEROG inimesi appi noormeest otsima. Otsingud algavad kohe, kui ilmad kevadisemaks lähevad.

Suuremad otsingud lõpetati hiliskevadel

Mullu sügisel, kui Markkuse kadumisest oli möödunud pea aasta, ütles politsei peadirektor Elmar Vaher esimest korda avalikult, et noormees ei ole enam elavate kirjas. «Meil on kindlad faktid ja tõendid, et Markkus oli alkoholijoobes ja võis juhtuda õnnetus. Õnnetuse tõttu ei ole ta paraku elavate kirjas,» nentis PPA peadirektor TV3 uudistesaates.

Võru politseijaoskonna juht Madis Soekarusk lisas, et kui uurimises kogutud materjalid kõrvale heita ja rääkida olemasolevate faktide kõrval lihtsalt siirast lootusest, siis lootus on väga väike, kuid mitte päris olematu. Tema kinnitusel on Markkuse tagaotsimistoimik jätkuvalt uurijate laual.

Politseil ei ole alust kahtlustada noormehe kadumises kuritegu ning samal seisukohal on ka uurimismaterjalidega tutvunud õiguskaitseasutused.

Markkus jäi kadunuks 2015. aasta 24. oktoobri öösel pool tundi pärast südaööd, kui ta väitis telefonitsi end olevat Räpina maanteel Säästumarketi kaupluse juures. Toona oli poiss 17-aastane.

Loe lisaks: Galerii: lähedased tähistasid kadunud Markkuse sünnipäeva

Politsei tuvastas linna ja erinevate asutuste turvakaamera salvestustelt noormehe liikumise. Seni viimane teadaolev kinnitus noormehe liikumisest on samal öösel veidi peale kella ühte, kui ta jäi Koidula tänaval Club Tartu juures turvakaamera vaatevälja.

Teada on, et Markkus käis sel õhtul peol, ning peol viibinud noored on politseile rääkinud, et noormees tarvitas koosviibimisel alkoholi.

Markkuse leidmiseks on Võru linna ja selle lähedust läbi kamminud sajad vabatahtlikud ning ehkki politsei peatas 2015. aasta sügisel aktiivsed maastikuotsingud, jätkasid korrakaitsjad maastikul otsinguid veel mullu kevadel, kui lumi sulas. Viimased sihtotsingud toimusidki toona hiliskevadel.

Olulisem osa otsingutegevusest toimub kohe esimestel päevadel, mil püsib võimalus maastikul hätta sattunud inimese elu päästa. Hilisemalt on ainuüksi loodusseadustest lähtuvalt elava inimese leidmise tõenäosus väiksem. Võimalust surnukeha leidmisele kahandavad seejuures iga möödunud nädalaga nii loodusjõud kui ka näiteks metsloomad.

Markkuse kadumise teemat on aktiivselt pildil hoidnud noormehe vanemad, kes on oma poja leidmiseks kasutanud kõiki vahendeid: esinenud televisioonis, palunud politseil alustada kriminaalmenetlust ning lähedaste abiga pannud Markkuse leidmiseni viiva vihje eest välja ka mitme tuhande eurose tasu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles