Video näitab: Reps andis intervjuu Sputniku ajakirjanikule (10)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sputniku Eesti veebilehel 31. jaanuaril avaldatud väidetav intervjuu haridusminister Mailis Repsiga.
Sputniku Eesti veebilehel 31. jaanuaril avaldatud väidetav intervjuu haridusminister Mailis Repsiga. Foto: Kuvatõmmis

Kui haridus- ja teadusminister Mailis Reps kinnitas Postimehele, et pole Kremli-meelse portaali Sputnik ajakirjanikule holokausti ja küüditamise teemal intervjuud andnud, siis Sputnik avaldas video, mis näitab juudi kalmistul antud intervjuud, mille alguses usutleja tutvustab ennast Sputniku esindajana.

Reps sattus skandaali, kui Kremli-meelne portaal Sputnik avaldas 31. jaanuaril Repsi usutluse holokaustist ja väidetavalt oli märkinud, et holokaust oli palju hullem kui küüditamine. Teises usutluses, seekord raadiointervjuus rääkis aga Reps Eestis antava venekeelse koolihariduse teemal.

Repsi väitel pole ta midagi sellist öelnud. «Ma tean, et see «intervjuu» tegi murelikuks ka mõned Eesti ametiasutused, kuid samamoodi muutusime murelikuks ka meie siin ministeeriumis – et kust selline jutt on võetud, kui ma ei ole Sputnikuga suhelnud,» ütles Reps Postimehele.

Ta kutsus haridusministeeriumis kokku kriisikoosoleku, selgitamaks välja, kust selline tekst Sputnikusse jõuda võis. «Ma murdsin selle üle poolteist päeva pead,» ütles minister. Lõpuks jõuti järeldusele, et ilmselt pärineb info holokaustipäevast ehk 27. jaanuarist, kui Reps külastas Tallinna juudi kooli ja andis kogukonnaajalehele usutluse holokausti teemal.

«Selle vestluse jooksul kogukonnalehe tegijaga seisis meie kõrval koos diktofoniga üks armeenia või aserbaidžaani välimusega neiu. Ilmselt tema ongi selle loo autor,» pakkus Reps. «Mina ei teadnud, kes ta selline on, sest Sputniku märki tal rinnas ju polnud.»

See, et ta olla andnud intervjuu Sputnikule, on Repsi sõnul puhas fabrikatsioon, sest Sputnik serveeris vestlust juudi kogukonna lehega neile antud usutlusena. «See on puhas bluff,» ütles minister.

Video näitab, et intervjueerija tutvustab ennast Sputniku esindajana

Sputnik avaldas aga esmaspäva pärastlõunal video, millel on üheselt näha, et Sputniku ajakirjanik tutvustab ennast Repsile korrektselt ning võtab seejärel lühiintervjuu, milles Reps räägib nii holokaustist kui ka küüditamisest.

Reps ei olnud esmaspäeva õhtul kommentaarideks kättesaadav.

Repsi käitumist on esmaspäeval teravalt kritiseerinud ka endine haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi. «See ohvri jutt ei päde. Iga poliitik teab, kellele intervjuu annab, ja peab ka teadma, mida räägib. Reps igatahes teab, teadis siis, kui ütles Marimaal olevat kõik nii suurepärase, teadis, et Keskerakonna kanal on PBK, ja teab, et Sputnik on nende võimalus,» kirjutas Ligi sotsiaalmeedias.

«Reps oli see, kes kirjutas valitsuse istungil Jüri Ratasele lahjemaks hinnangu Venemaa rolli kohta Süürias. Ja et valitsuses polnud kedagi, kes protestinuks. Aga ainuüksi peaministrite (s.o. rahvusvahelise) resolutsiooni kooskõlastamine asjasse mittepuutuvate haridus- või põllumajandusministriga on ennekuulmatu. Seda omakorda ei arutatud välisministeeriumiga,» lisas Ligi.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles