Tohutu kriisiga maadlev Jaapan otsib hukkunuid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
30-aastane Atsushi Shishido istub Soma linnas Fukushima prefektuuris paigas, kus tsunami tema kodu purustas ja naabrid tappis. Tal endal õnnestus päästa oma 87-aastane vanaema.
30-aastane Atsushi Shishido istub Soma linnas Fukushima prefektuuris paigas, kus tsunami tema kodu purustas ja naabrid tappis. Tal endal õnnestus päästa oma 87-aastane vanaema. Foto: SCANPIX

Päästetöötajad kasutavad Jaapanis mootorsaage ja kirkasid, et tsunami laastatud rannikuäärsetes linnades surnukehi välja kaevata. Tuhandete inimeste elu nõudnud maavärin ja tsunami on Aasia rikkaimas riigis tekitanud tõsise humanitaar-, tuuma- ja majanduskriisi.

Miljonid inimesed veetsid täna juba kolmanda öö ilma vee, toidu või kütteta Jaapani kirdeosas, kus õhutemperatuur püsib nulli lähedal.

Politsei on täna ainuüksi Miyagi prefektuuri rannikult leidnud 1000 surnukeha. See tõstab ametliku hukkunute arvu umbes 2800ni, kuid kohalik politseiülem teatas eile, et tema provintsis hukkus tõenäoliselt üle 10 000 inimese, vahendas AP.

Täna leidis aset ka juba teine plahvatus Fukushima tuumaelektrijaamas, kus kolmas reaktor minetas jahutusvõime ning ähvardab nüüd üles sulada. Tokyo börsiindeks aga langes järsult seoses tõenäosusega, et suured Jaapani ettevõtted nagu Toyota ja Honda kannatavad looduskatastroofi tõttu suurt kahju.

Reedene õnnetus on Jaapani-taolises arenenud riigis elanikele kaasa toonud kujuteldamatuid raskusi. Mitmes enim kannatada saanud piirkonnas pole kraanivett, elektrit ning bensiini saamiseks peab ootama neli-viis tundi järjekorras. Nälja leevendamiseks söövad inimesed üksnes kiirnuudleid või riisi.

«Inimesed peavad hakkama saama vähese toidu ja veega. Asjad lihtsalt ei jõua kohale,» ütles Iwate prefektuuri valitsusametnik Hajime Sato.

Tema sõnul on võimud kätte saanud vaid 10 protsenti toidust ja teistest saadetistest, mida nad vajavad. Laibakotte ja kirste on niivõrd vähe, et valitsus peab võib-olla paluma abi välisriikide matusebüroodest.

«Me lihtsalt ei oodanud, et selline asi juhtub. See on lihtsalt masendav,» ütles ta AP-le.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles