Video: Ratas kaitses Repsi parlamendi ees (6)

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas ja Mailis Reps.
Jüri Ratas ja Mailis Reps. Foto: Alar Truu / Õhtuleht

Peaminister Jüri Ratas ei pääsenud tänases riigikogu infotunnis üle ja ümber küsimustest, mis puudutasid tema erakonnakaaslase ja valitsusliikme, haridus- ja teadusministri Mailis Repsi intervjuud Sputnikule ja asjaolu, et ta eitas esialgu selle intervjuu andmist.

Reformierakondlasest riigikogu liikme Kristen Michali sellesisulisele küsimusele vastates ütles Ratas (KE), et selliseid juhtumeid tuleb võtta väga tõsiselt, ja seda teeb ka tema. «On ühtne, selge ja konkreetne arusaam: Sputnikule intervjuusid Vabariigi Valitsus ei anna,» sõnas peaminister.

Ratas tõi välja, et on sel teemal ise Repsiga korduvalt vestelnud. «Ta on kahetsenud. Ta on vabandanud. Ma olen öelnud, et ma ei saa kuidagi õigustada valetamist või luiskamist. Ta on öelnud mulle, et tema jaoks oli see õppetund. Tema jaoks oli tegemist inimliku eksimusega.»

Michal uuris lisaks, kas inimene, kes on valetamisega vahele jäänud, sobib ministrina jätkama. «Ma lähtun valitsusliikmete puhul sellest, et nad on esiteks Eestile lojaalsed ja teiseks oma ala head asjatundjad, professionaalid,» vastas Ratas. Tema sõnul on Reps tõestanud nii oma professionaalsust kui lojaalsust.

«Kui te küsite minu käest, kas Mailis Reps on väärikas Eesti Vabariigi haridus- ja teadusminister, siis minu vastus on: jah, Mailis Reps on väärikas Eesti Vabariigi haridus- ja teadusminister,» ütles Ratas vastuseks riigikogu liikme Taavi Rõivase (RE) küsimusele.

Reformierakonna esimees Hanno Pevkur teatas lisaks pressiteate vahendusel, et fraktsiooni hinnangul peaks peaminister siiski kaaluma Mailis Repsi sobivust haridusministri ametikohale. 

«Vahetuim põhjus on Mailis Repsi valetamine intervjuu andmise kohta propagandakanalile Sputnik. Taunitav on ka intervjuus räägitu – küüditamise õigustamine poliitiliste motiividega ja süüdistus, et Eesti poliitikud kruvivad rahvusvahelisi pingeid, samal ajal ise erinevat tõde erinevatele auditooriumidele jagades,» sõnas Pevkur. 

Ka opositsioonilise Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsioon teatas pressiteates, et nende arvates ei sobi Reps ministriametisse. 

«Kõigepealt valetas Reps, et pole Vene propagandakanal Sputnikule intervjuud andnud. Seejärel selgus, et Reps räägib eesti ja vene inimestele vastandlikku juttu. Seega valetab ta kas eestlastele, kui lubab tugevdada eesti keele õpet, või venelastele, kui lubab keelenõudeid lõdvendada,» sõnas EKRE fraktsiooni esimees Martin Helme. 

Tema hinnangul on Reps valetanud ka riigikogule. «Peaminister Jüri Ratas lubas meile uut poliitilist kultuuri. Korduvate valedega vahele jäänud minister peaks mõistma oma positsiooni võimatust, võtma poliitilise vastutuse ning ameti maha panema,» teatas Helme. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles