Parim e-etteütlus oli ühe veaga

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vikerraadio kutsus taas kirjutama e-etteütlust.
Vikerraadio kutsus taas kirjutama e-etteütlust. Foto: SCANPIX

Emakeelepäeva puhul korraldas Vikerraadio neljandat korda e-etteütluse võistluse, kus tänavu sai uuendusena osaleda neljas kategoorias: õpilased, täiskasvanud, filoloogid ning muu emakeelega inimesed. Täiesti korrektset teksti ei suutnud tänavu kirjutada ükski osaleja.

Kõige kiiremini ja korrektsemalt saatsid oma etteütluse Vikerraadio toimetusele Nele Otto filoloogide kategoorias, Riina Vällo täiskasvanute kategoorias, Tartu Kivilinna Gümnaasumi õpilased Kadi Poll ja Jolanta Harak ning Sirli Tasa muu emakeele kategoorias, teatas Eesti Rahvusringhääling (ERR).

Filoloogide kategooria võitja tegi ühe vea, täiskasvanute kategooria võitja kaks viga, mõlemal õpilaste kategooria võitjal oli kolm viga ning muu emakeelega osalejatest parimal 13 viga.

Kuulajatel tuli võimalikult kiiresti sisestada raadiost kuuldud tekst Vikerraadio koduleheküljel etteütluse aknasse. Rekordiliselt jõuti lühikese aja jooksul ära saata 1070 etteütlust.

Etteütlusi kontrollinud Martin Ehala ja Maris Jõksi arvates pole mingit kahtlust, et need 1070 inimest, kes etteütlused saatsid, valdavad eesti kirjakeelt hästi. Nende sõnul on suur osa etteütlusi üllatavalt õigesti kirjutatud, kuigi tekstis oli palju veaohtlikke keelendeid. Kontrollijatel oli tore tõdeda, et ka mittefiloloogid oskavad väga korrektselt kirjutada.

2011. aasta e-etteütluse teksti koostasid: Tartu Ülikooli eesti keele didaktika ja rakenduslingvistika professor Martin Ehala, Eesti Keele Instituudi peakeelekorraldaja-vanemteadur Peeter Päll, Postimehe keeletoimetaja-korrektor Maris Jõks ning Eesti Emakeeleõpetajate Seltsi liige ja Tallinna 37. Keskkooli eesti keele ja kirjanduse vanemõpetaja Edward Kess.

Etteütluse õiget kirjapilti näeb SIIT.

Mullu osales e-etteütlusel 754 inimest, 2009. aastal 413 inimest ning esimesel korral, 2008. aastal osales paarsada inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles