Jaapan: uut Tšernobõli ei maksa karta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fukushima prefektuuris asuva Koriyama linna tuletõrjujad kontrollimas, kas päästetöötajad on saanud kiiritada.
Fukushima prefektuuris asuva Koriyama linna tuletõrjujad kontrollimas, kas päästetöötajad on saanud kiiritada. Foto: SCANPIX

Jaapani tuumaohutusagentuur teatas täna, et Fukushima tuumaelektrijaamas, kus täna leidis aset juba teine plahvatus, ei ole mingit võimalust Tšernobõli-laadse katastroofi toimumiseks.

Teadlased ja tehnikud üritavad 40 aasta vanuses Fukushima-Daiichi tuumajaamas ohjeldada kaht reaktorit, mis ähvardavad üle kuumeneda, sest pärast reedest maavärinat ei tööta nende jahutussüsteemid, kirjutas The Telegraph.

Tänases plahvatuses sai viga kuus töölist ja neli sõjaväelast. Laupäevase plahvatuse järel on leidnud kinnitust, et kiiritada sai 22 inimest, kuid kokku võis radiatsiooni eest kaitsetuks jääda ligi 190 inimest.

Jaapani valitsus üritab nüüd vaigistada paanikat, nagu oleks plahvatuse tõttu õhku paiskunud ohtlikus ulatuses radiatsiooni. Võimude sõnul on reaktori sisemine kaitsemahuti, kus asuvad tuumakütuse vardad, endiselt terve.

Praegu valatakse mõlemasse plahvatusest mõjutatud reaktorisse merevett, et üritada neid maha jahutada. Kui see ei õnnestu ja kütusevardad üles sulavad, võib õhku paiskuda radioaktiivset materjali.

San Diego ülikooli ekspert Murray Jennex ütles, et reaktorite kaitsestruktuur töötab praegu tema info kohaselt täpselt nii, nagu peaks. «See pole kuidagi Tšernobõli moodi. Tšernobõlis ei olnud mingit kaitserajatist – kui see plahvatas, paiskus kõik otse atmosfääri,» ütles ta.

Fukushima tuumajaamade lähedusest on evakueeritud umbes 210 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles