Vorobei tunnistas ennast Tarankovi tapmises süüdi (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärnu maakohtu Haapsalu kohtumajas algas esmaspäeval kell 10 protsess allilmaliidri Nikolai Tarankovi tapja Juri Vorobei üle. Vorobei tunnistas ennast tapmises süüdi.

Kuigi esialgu oli süüdistatava Juri Vorobei ülekuulamine planeeritud päeva lõppu, tegi protsessi alguses riigiprokurör Vahur Verte ettepaneku Vorobei kohe alguses üle kuulata. Süüdistatava kaitsja Aadu Luberg soovis seepeale süüdistatavaga nõu pidada, mistõttu kuulutati välja pooletunnine paus.

Kohtuistungi alguses andis riigiprokurör süüdistuse versioonist ülevaate:

Verte sõnul läks Tarankovi tapmises süüdistatav Juri Vorobei 13. septembri varahommikul Läänemaale Saunja külla, et lahendada konflikt, mis tekkis Tarankoviga 2016. aasta esimeses pooles. Selle versiooni järgi olevat Tarankov andnud Vorobeile märku, et konflikti tõttu ei lase ta tal enam elada. Seetõttu otsustas Vorobei minna konflikti Saunja külla lahendama, valmistudes selleks, et see võib päädida vägivallaga.

Tüli lahendada ei suudetud ja Vorobei tulistas Tarankovi seitsmel korral ülakehasse ja pähe. Esialgu lahkus ta sündmuskohalt, kuid märkas, et tema müts oli sinna jäänud. Vorobei sõitis tagasi ja leidis mütsi üles. Samas otsustas ta Tarankovi surnukeha tõsta viimasele kuuluvasse Toyota Land Cruiserisse ja sõitis sellega veidi eemale varju.

Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankovi tapmispaik. / Jaanus Lensment/Postimees
Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankovi tapmispaik. / Jaanus Lensment/Postimees Foto: Jaanus Lensment
Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankovi tapmispaik. / Jaanus Lensment/Postimees
Eesti allilmaliidri Nikolai Tarankovi tapmispaik. / Jaanus Lensment/Postimees Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Kuna sel hetkel tulid lähedusse teised kalamehed, siis ootas ta mõnda aega varjus ning põgenes seejärel Tallinna. Tee peal peitis ta ära püstoli, mille kaevas Läänemaal maa sisse. Tallinnas viskas ta seljast verepritsmetega määrdunud riided.

Pärast Verte ja Vorobei kaitsja Aadu Lubergi sõnavõtte asuti kuulama Vorobei ütlusi:

Tema sõnul algas lugu kütuseärist, kuhu Vorobei kutsuti garantiiks, kuna Tarankov oli tema tuttav. Vorobei selgitas, et kõik äripartnerid teadsid, mis roll Tarankovil kuritegelikus maailmas oli. «Seda teadsid kõik. Isegi koolialpsed,» ütles Vorobei kohtuistungil.

Mõni aeg hiljem sai Vorobei teada, et ta pole enam Tarankovi silmis heas kirjas. Vorobei sõnul olla Tarankov kasutanud tema kohta sõna «tšort», mis süüaluse ütluste järgi oli piisavalt tema jaoks tähendanud.

Vorobeil õnnestus Tarankoviga mitmel korral kohtuda, kuid see ei andnud tulemust, sest Tarankov andis talle mõista, et Vorobeile enam kohta ei ole. Süüaluse sõnul tähendas see kindlat surmaga ähvardamist.

Sellepärast käis ta 6. Ja 7. augustil korra ka tapmiskohas eelluuret tegemas, et oludega tutvuda. «Ja valmistuda selleks, mis lõpuks juhtus,» sõnas Vorobei kohtus. 12. septembril uuesti sündmuskohal käies sai ta teada, et Tarankov tuleb järgmisel päeval kalale.

Päev hiljem sõitiski Vorobei Tarankovist varem Saunjasse ning ootas teda kõrge heina sees.  Kui Tarankov saabus, siis üritas Vorobei temaga rääkida, kuid tema sõnul  see katse ebaõnnestus, sest Tarankov hakkas teda sõimama. Vorobei kirjelduse järgi vabandas ta Tarankovi ees, kuid Tarankov ei jätnud talle võimalust ning Vorobei tulistas teda püstolist 2-3 meetri kauguselt. Lõpuks tegi ta kontrolllasu pähe.

Seejärel sõitis Vorobei autoga minema, kuid avastas natukene maad hiljem, et oli oma mütsi sündmuskohale jätnud, mistõttu sõitis ta tagasi. Seal otsustas süüalune Tarankovi autosse panna ning sõiduki veidi eemale parkida. Samuti pühkis ta kirjelduse järgi ära vere jäljed, mis Tarankovist maha olid jäänud. Kuna sündmuskohta saabusid teised kalamehed, varjas ta ennast umbes 40 minutit põõsastes. 

Riigiprokuratuur süüdistab 36-aastast Vorobeid (36) tapmises ning tulirelva ja laskemoona ebaseaduslikus käitlemises. Selliste süütegude eest võib meest karistada kuni 15-aastase vangistusega. Vorobei kohtuprotsess on üldmenetluses ja avalik. Kohtualust kaitseb advokaat Aadu Luberg.

Aadu Luberg on kaitsenud teiste seas veel Alar Näämet, ekskomissar Alice Järvetit ning Triin Tulevi peksmises süüdistatud Rasmus Vesilood. Aadu Luberg kaitseb Edgar Savisaare kohtuprotsessil ka ettevõtja Hillar Tederit.

Kohus on määranud süüasja arutamise esmaspäevale ja teisipäevale ning veel ka 8., 9. ja 23. märtsile ja 28. aprillile.

Uurimisandmetel tappis Vorobei oma tuttava Tarankovi püstolilaskudega mullu 14. septembril Läänemaal Saunja külas, kus Tarankov oli kalastamas. Korrakaitsjad said Vorobeile kiirelt jälile ja juba 22. septembril peeti mees kinni ja ta viibib sellest ajast saati kohtu määrusega vahi all.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles