Märtsis suurt sooja oodata ei tasu, tulla võib mitu külmalainet

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Ilmateenistuse teatel ei ole alanud märtsikuul suurt sooja oodata, küll aga peavad kevadet ootavad inimesed arvestama sellega, et tulla võib hoopis lühiajalisi külmalaineid.

Prognoosi kohaselt tuleb kuu keskmine õhutemperatuur normi lähedane (-2,2 kuni +0,2 kraadi) või sellest kõrgem. Seejuures püsib ilm muutlik ja võimalikud on ka lühiajalised külmalaineid. Kuu esimeses pooles on sademeid tavapärases koguses.  

Kuu algul määravad ilma järjestikused tsüklonid, mis liiguvad Atlandilt kirdesse, hiljem Lääne-Euroopasse. Püsivas edelavoolus liiguvad üle Baltimaade madalrõhulohud või osatsüklonid. Sajud on peamiselt vihma ja lörtsina.

Esimene külmenemine võib tulla juhul, kui tsüklonite tee tõkestab Grööni merelt Skandinaaviale suunduv kõrgrõhuala ja selle kagu-lõunaserv laieneb Eesti kohale. Peaaegu samalaadne külmenemine võib toimuda kuu teises pooles ning ka kuu viimases kolmandikus.

Kõrgrõhualad liiguvad edasi Venemaale ja nende lääneservas pöördub õhuvool uuesti lõunasse ja kagusse. Siis on oodata soojemat ja kuivemat õhumassi sisemaalt ja ajutist õhutemperatuuri tõusu 10 soojakraadi lähedale.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles