NATO liitlaspataljon jõuab Eestisse kuue nädala jooksul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Margus Tsahkna ja NATO kontingendi ülem, Ühendkuningriigi relvajõudude kolonel Giles R. Harris.
Kaitseminister Margus Tsahkna ja NATO kontingendi ülem, Ühendkuningriigi relvajõudude kolonel Giles R. Harris. Foto: Kaitseministeerium

NATO kontingendi ülem Giles R. Harris ütles täna, et Ühendkuningriigi ja Prantsusmaa kaitseväelasest koosnev liitlaspataljon jõuab Eestisse järgmise kuue nädalal jooksul ning sama aja jooksul jõuab siia ka üksuse tehnika.

Lahingugrupp koosneb ligikaudu 1200 liitlassõdurist. NATO kontingendi juhtimiselement on juba Eestis kohal.

NATO 28 liitlasriigi juhid otsustasid möödunud juunis Varssavi tippkohtumisel muutunud julgeolekukeskkonna tõttu paigutada NATO pataljonide lahingugrupid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola.

Eestis paiknema hakkava NATO lahingugrupi juhtriigiks on Ühendkuningriik, panustavad ka Prantsusmaa ja Taani.

«Eestit seob Ühendkuningriigiga pikk ja kindel relvavendlus. Suurbritannia mereväe eskaadri saabumine Tallinna reidile kallutas Vabadussõja ajal jõudude vahekorra Läänemerel meie kasuks.»

Ühendkuningriik on teatanud, et nende panuseks lahingugruppi on 800-liikmeline soomusüksus, mille relvastuses on jalaväe lahingumasinad Warrior, tankid Challenger 2 ja taktikalised droonid. Prantsusmaa on teatanud, et nende panuseks lahingugruppi on 300-meheline üksus, mille relvastuses on tankid Leclerc ja soomukid.

Kaitseminister Margus Tsahkna külastas täna NATO pataljoni lahingugrupi juhtimiselementi ja sai Ühendkuningriigi relvajõudude kolonelilt Giles Harriselt põhjaliku ülevaate liitlaste saabumisest Eestisse järgmise kuue nädala jooksul.    

«Eestit seob Ühendkuningriigiga pikk ja kindel relvavendlus. Suurbritannia mereväe eskaadri saabumine Tallinna reidile kallutas Vabadussõja ajal jõudude vahekorra Läänemerel meie kasuks,» ütles kaitseminister. Tsahkna lisas, et Ühendkuningriigi juhtava NATO pataljoni lahingugrupi paigutamine Eestisse tasakaalustab julgeolekolukorda ning kannab selget sõnumit NATO otsustavusest ja ühtsusest. Tsahkna sõnul tagab NATO pataljoni lahingugruppide paigutamisega oma piiririikidesse rahu ja stabiilsuse kõigi liitlasriikide territooriumil.

Kaitseministeerium teatas pressiteate vahendusel, et Eestit seovad brittide, taanlaste ja prantslastega pikaajalised kaitsealased sidemed ning relvavendlus ühisest osalemisest rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel.

NATO operatsioonil Lõuna-Afganistanis Helmandis kuulus Eesti jalaväekompanii Ühendkuningriigi brigaadi koosseisu. 2014. aastal osales Eesti koos Prantsusmaaga Kesk-Aafrika vabariigis stabiliseerimisoperatsioonil, olles esimestest riikidest, kes operatsiooni panustasid. Täna osaleb Eesti kahel Prantsusmaa jaoks prioriteetsel operatsioonil – Malis ja Liibanonis. Eesti ja Taani instruktorid õpetavad koos välja Iraagi julgeolekujõude.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles