Eesti Rahva Muuseum kogub talgulugusid

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Urmas Luik

7. mail peetav üle-Eestiline talgupäev toob tänavu ka mõningaid uuendusi – näiteks hakkas Eesti Rahva Muuseum (ERM) inimeste talgulugusid koguma.

ERMi teadussekretäri Agnes Aljase sõnul kutsuvad nad kõiki talgutel osalenuid oma talgulugusid üles kirjutama ja jutustama, miks nad on talgutel osalenud ning mida nad on seal teinud ja avastanud.

Eriti oodatakse talgulugude kogumisele kõiki koole. Aljase sõnul võiksid õpilased uurida oma vanematelt ja vanavanematelt, mida nende jaoks talgud tähendavad ja mida nad on talgutelt enda jaoks talletanud. Aljase kinnitusel ootab muuseum koolidelt klassitäite viisi lugusid ning tublimate koolide vahel loositakse välja ka auhinnareisid Tartu muuseumitesse.

Aljas märkis, et talgufolkloor on põnev ja väärtuslik osa nii meie kaugemast kui ka lähemast ajaloost, mida tuleks teistega kindlasti jagada.

Talgulugusid saab sisestada 13. maini Teeme Ära kodulehel ning seal samas saab lugeda ka teiste pajatusi. Soovi korral saab ERMi saata ka pikemaid lugusid koos veebilinkide, esemete, fotode ja videotega e-postiaadressil tiina.tael@erm.ee või posti teel: Tiina Tael, Eesti Rahva Muuseum, Veski 32, Tartu 51014.

Lugudele tuleb lisada oma nimi, loo toimumise aeg ja koht ning lisaks ka saatja andmed, mida ei avalikustata – sugu, sünniaasta, telefon, aadress ja e-post.

Kogutud talgulood jõuavad ERMi arhiivi põnevaks uurimiseks teaduritele ning osaks tulevastele näitustele.

ERMis on juba praegu hoiul sadadel fotodel, filmidel ja arhiivilehekülgedel kirjeldatud erinevaid talguid, mis räägivad ühisest tegutsemisest ja üksteise toetamisest. Rääkimata on aga palju lugusid näiteks nõukogude perioodist ja hilisemast ajast kuni Teeme Ära talguteni välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles