Isad saavad tulevikus õiguse kuu aja pikkusele vanemapuhkusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Beebi jalad. Pilt on illustratiivne.
Beebi jalad. Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Sotsiaalkaitseministri Kaia Iva neljapäeval valitsusele esitatud ettepaneku järgi saavad isad tulevikus õiguse kuu aja pikkusele vanemapuhkusele ja seda ajal, mil ka ema on vanemapuhkusel.

Iva sõnul langetas valitsuskabinet põhimõttelised otsused, kuidas vanemapuhkuste ja –hüvitiste süsteemi paindlikumaks muutmisel edasi minna. «Kuna hakkame nüüd eelnõud ette valmistama, siis on mõistagi palju analüüsimist ja arutelusid veel ees, aga esimene oluline pügal on, et me tahame viia erinevad puhkused ja arvestuse alused ühtlasemaks,»  märkis Iva. 

Plaanis on liita senised rasedus- ja sünnituspuhkus, isapuhkus ja lapsehoolduspuhkus ning luua ühtne vanemapuhkus, mida vanemad saavad kasutada kuni lapse kolmeaastaseks saamiseni.

Seejuures liidetakse ka sünnitushüvitis, isapuhkuse tasu ja vanemahüvitis ning osa vanemahüvitisest reserveeritakse kasutamiseks vaid emale ja osa isale. Isale on mõeldud üks kuu vanemahüvitisest, mis lisandub praegusele ligi 18 kuu pikkusele vanemahüvitise perioodile ning isa saab kasutada oma osa paindlikult kogu vanemapuhkuse perioodil. 

«Enamik vanemahüvitisest on endiselt vanemate vahel jagatav ja see jääb pere otsustada, kumb vanematest puhkust ja hüvitist kasutab,» ütles minister Iva. «Oluliseks muudatuseks on ka see, et kahe kuu vältel saavad vanemad puhata ja kasutada hüvitist ühiselt, samuti on võimalik vanemahüvitise saamist kolme aasta jooksul katkestada ja taasalustada,» sõnas Iva.

Plaanis on muuta vanemahüvitise maksmise valemit nii, et vanemahüvitise saamise ja samaaegse tulu teenimise korral ei vähendata hüvitist, kui tulu jääb alla pooleteistkordse keskmise palga, mis 2018. aastal on ligi 1500 eurot.

Sealjuures säilib vanemahüvitise saajale alati vähemalt pool talle määratud vanemahüvitisest ega vähendata hüvitist alla vanemahüvitise määra, mis 2018. aastal on 470 eurot. Praeguse süsteemi kohaselt vähendatakse vanemahüvitist juba siis, kui inimene teenib samaaegselt lisatulu rohkem kui 430 eurot.

«Kuna enamik vanemaid soovib vanemahüvitise kõrvalt töötada pigem madalama töökoormusega, vastab selline lähenemine vanemate ootustele tööturul osaleda. Samuti väheneb risk, et vanemahüvitist vähendatakse olukorras, kus vanem pole lapse kõrvalt töötanud, vaid on saanud tagantjärele ühekordset preemiat, toetust või muud sotsiaalmaksuga maksustatavat tulu,» ütles Iva. 

Üle pooleteisekordse keskmise töötasu teenivate vanemate hüvitis väheneb vähehaaval sõltuvalt teenitava tulu suurusest, ent ka nende hüvitis on uue valemi korral oluliselt suurem kui praegu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles