Selgusid aasta parimad pressifotod

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pressifotograafide liidu ja ajalehtede liidu žürii valis ligi tuhande foto seast 2016. aasta pressifoto ning parima uudis-, olemus-, spordi- ja portreefoto.

Parim uudisfoto

Aasta uudisfoto võitja on Äripäeva fotograaf Andras Kralla fotoga luksusliku eluviisi poolest lambo-mehena tuntuks saanud ärimees Henry Kallasest, kes ilmus kohtusse 50 000 dollarit maksva käekella ning kuldse kuue saanud mobiiltelefoniga. Sama fotoga võitis Andras Kralla ka «Aasta pressifoto» preemia.

50 000 dollarit maksev käekell ning kuldse kuue saanud mobiiltelefon. Nii ilmus maksupettuses süüdistatav ning luksusliku eluviisi poolest lambo-mehena tuntuks saanud ärimees Henry Kallas lõpuks Harju maakohtu ette, kuhu ta on varem jätnud tulemata põdurale tervisele viidates. Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistas Henry Kallast maksukuriteos, mille tagajärjel jäi riigile laekumata üle 410 000 euro makse. Foto: Andras Kralla, Äripäev
50 000 dollarit maksev käekell ning kuldse kuue saanud mobiiltelefon. Nii ilmus maksupettuses süüdistatav ning luksusliku eluviisi poolest lambo-mehena tuntuks saanud ärimees Henry Kallas lõpuks Harju maakohtu ette, kuhu ta on varem jätnud tulemata põdurale tervisele viidates. Põhja ringkonnaprokuratuur süüdistas Henry Kallast maksukuriteos, mille tagajärjel jäi riigile laekumata üle 410 000 euro makse. Foto: Andras Kralla, Äripäev Foto: Andras Kralla

Parim olemusfoto

Parima olemusfoto auhinna sai Annika Haas seeriaga «Külmale maale», mis räägib Eestisse Euroopa rändekava alusel Kreekast ja Türgist ümberpaigutatud inimestest.

«Külmale maale». 2016. aasta detsembri keskpaiga seisuga on Eesti Euroopa rändekava alusel Kreekast ümber paigutanud 66 inimest ning Türgist on ümber asustatud 11 inimest. Kokku 77 inimest ehk täidetud on 15% riigi võetud kohustusest. Käesolev fotoseeria dokumenteerib Eestisse kvoodi alusel, aga ka juba varem siia elama asunud pagulaste olukorda, kohanemist ja sobitumist uude keskkonda. Fotoloo pealkiri «Külmale maale» ei väljenda vaid meie kodumaa kliimatingimusi, vaid ka siinset levinud jahedavõitu suhtumist pagulastesse. Tegu on töösoleva pikemaajalise fotoprojektiga. Autor:
«Külmale maale». 2016. aasta detsembri keskpaiga seisuga on Eesti Euroopa rändekava alusel Kreekast ümber paigutanud 66 inimest ning Türgist on ümber asustatud 11 inimest. Kokku 77 inimest ehk täidetud on 15% riigi võetud kohustusest. Käesolev fotoseeria dokumenteerib Eestisse kvoodi alusel, aga ka juba varem siia elama asunud pagulaste olukorda, kohanemist ja sobitumist uude keskkonda. Fotoloo pealkiri «Külmale maale» ei väljenda vaid meie kodumaa kliimatingimusi, vaid ka siinset levinud jahedavõitu suhtumist pagulastesse. Tegu on töösoleva pikemaajalise fotoprojektiga. Autor: Foto: Annika Haas

Parim spordifoto

Parima spordifoto võitis Birgit Püve tööga «Võitjad». Tegemist on portreeseeriaga noortest sumomaadlejatest.

«Võitjad». Portreeseeria noortest sumomaadlejatest. Foto:
«Võitjad». Portreeseeria noortest sumomaadlejatest. Foto: Foto: Birgit Püve

Parim portreefoto

Parima portreefoto tegi Äripäeva fotograaf Andras Kralla. Võidutööl on plastilise kirurgiakliiniku omanik ning kirurg Jüri Kullamaa ja klient pärast operatsiooni.

«Ilukirurg». Plastilise kirurgiakliiniku omanik ning kirurg Jüri Kullamaa ja klient peale operatsiooni. Foto: Andras Kralla/Äripäev
«Ilukirurg». Plastilise kirurgiakliiniku omanik ning kirurg Jüri Kullamaa ja klient peale operatsiooni. Foto: Andras Kralla/Äripäev Foto: AFP / Scanpix

Iga kategooria võitja saab diplomi ja 640-eurose preemia. «Aasta Pressifoto 2016» autor pälvib lisaks veel 640-eurose preemia.

Žürii esimees oli Eesti Ajalehtede Liidu liikmeslehtede esindajana Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel. Eestist oli fotosid hindamas ka fotograaf Raigo Pajula ning «Ringvaate» reporter Jüri Muttika. Välismaised žüriiliikmed olid seekord Läti fotoajakirjanik Andris Kozlovskis ning Soome fotograaf Kaisa Rautaheimo.

Kokku laekus konkursile 673 tööd, nendest fototöid oli esitatud 616, pildifaile koos fotoseeriatega oli 991. Osalejaid oli tänavu 58.

Vaata kõiki nominente siit: Selgusid aasta pressifoto nominendid

Täna avas pressifotograafide liit Tallinnas Viru Keskuses ka traditsioonilise pressifotode näituse, kus on väljas 2016. aasta parimad fotod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles