Aaviksoo ei välista Briti sõjaraamatu asjus kohtusse pöördumist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitseminister Jaak Aaviksoo
Kaitseminister Jaak Aaviksoo Foto: SCANPIX

Kaitseminister Jaak Aaviksoo sõnul pole briti ajakirjaniku Toby Harndeni raamatu tõttu välistatud kohtusse pöördumine, kuna see teos puudutab Eesti riiki ja sõjas kannatanuid ning võib delikaatsete andmete avaldamisega olla inimestele kahju tekitanud.

Aaviksoo sõnul on talle teada, et Briti kaitseministeeriumil, kirjastajal ja autor Hardenil olid raamatu «Dead Men Risen: The Welsh Guards and the Real Story of Britain’s War in Afghanistan» asjus tõsised tülid.

«Sealhulgas uuriti ka meie seisukohta ja meil oli ka probleeme: kirjas oli delikaatseid isikuandmeid haavatute ja hukkunute kohta, mida ei tohi ei Eesti ega ka Briti seaduste järgi avaldada,» sõnas minister.

Varasemalt teadis minister, et Briti kaitseministeeriumi, kirjastaja ja autori vahel saavutati kompromiss, ent nüüdseks on teada, et osa hävitatud raamatute peatükkidest on ikka «wikileak’inud».

Kaitseminister Aaviksoo näeb kõnealuse kirjatöö puhul kolme dimensiooni. «Esimene on delikaatsed isikuandmed, mille puhul tuleb vaadata õiguslikku tausta ja seda, mida saab ette võtta. Sest see puudutab Eesti riiki ja eelkõige kannatanuid.»

Aaviksoo lisas, et kui õiguslik analüüs annab võimaluse kohtusse pöörduda, ei välista ta ka seda. «Ehk kui inimestele on kahju tekitatud, tuleb see hüvitada ja kaitseministeerium kindlasti osutab siin kaasabi nende isikute kaitsmisel,» kinnitas minister.

Teine teema on Aaviksoo sõnul Briti ministeeriumi ja kirjastuse vahel ning ta usub, et sealt tuleb ka võimalik kohtuvaidlus. «Kolmandaks on palju müra, mille kohta ei oska enne midagi öelda, kui pole tehtud korralikku analüüsi.»

Tänane Postimees kirjutab, et Afganistanis teeninud Eesti kaitseväelased sattusid sõjatandrilt raamatusse, mille tiraaži Briti kaitseministeerium kokku ostis ja hävitas. Raamatu autor Toby Harnden väitis vestluses Postimehega, et Briti kaitseministeerium ostis tema värske raamatu sõjakeerisest Afganistanis Helmandi provintsis kokku, kuna kartis, et selles sisalduv info võib viia Eesti vägede väljaviimiseni Helmandist. Kuna kõik 24 000 eksemplari hävitati, otsustasid Harnden ja kirjastus raamatu uuesti avaldada, sealjuures peaaegu täiesti samasugusena.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles