Presidendi kantselei: Ilves ei üritanud sõjaraamatut tsenseerida

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Elmo Riig / Sakala

Presidendi kantselei lükkab ümber The Telegraphis ilmunud väite nagu president Toomas Hendrik Ilves oleks teinud lobitööd Toby Harndeni raamatu «Ülestõusnud surnud: Walesi kaardivägi ja tegelik lugu brittide sõjast Afganistanis» tsenseerimiseks.

The Telegraph kirjutas, et Briti kaitseministeeriumi pressiesindaja Nick Gurri sõnumist raamatu välja andnud kirjastuse Quercuse juhi Mark Smithi telefoni selgub, et president Ilves rääkis Ameerika Ühendriikide suursaadikuga Harndeni raamatust ning Eesti püüab alliansipartnereid saada end aitama. Midagi täpsemat - mida Eesti president USA suursaadikult ootas vms, Telegraphi artiklist  ei selgu.

Presidendi kantselei märkis Postimees.ee’le, et Eesti riigipea ühel kohtumisel Ameerika Ühendriikide kui ka ISAFi (Rahvusvahelised Julgeolekuabijõud) juhtriigi suursaadikuga Tallinnas tõusis tõepoolest teemaks ka raamat, mille algses versioonis olid delikaatsed terviseandmed Afganistanis haavata saanud ja langenud Eesti sõdurite kohta.

«President Ilves oli mures, et koostöös Briti kaitseministeeriumiga kirjutatud raamatus on avaldatud infot, mis riivab meie sõdurite au, väärikust ja eraelu puutumatust, samuti haavata saanud ja langenud kaitseväelaste lähedaste tundeid. Briti sõdurite puhul olid need andmed kas eemaldatud või oli langenute lähedasi täiendavalt teavitatud,» lisatakse kantselei vastuses.

Samas kinnitatakse, et president ei ole kusagil ega mingis vormis nõudnud nimetatud raamatu tsenseerimist.

«Oma sõdurite väärikuse ja mälestuse kaitsmine on Eesti riigi kohus ja me loodame, et sama lugupidavalt suhtuvad meie kaitseväelastesse ka kõik Eesti liitlased,» lisas president Ilves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles