Elupäästjate lood: naabrimemme põlengust päästma läinud Siim riskis enda eluga, Kirill päästis lapse uppumissurmast

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast õnnetust tehtud pilt kohast, kus 11aastane Narva koolipoiss läbi jää vajus. Õnneks sõitis õigel hetkel sealt mööda Kirill.
Pärast õnnetust tehtud pilt kohast, kus 11aastane Narva koolipoiss läbi jää vajus. Õnneks sõitis õigel hetkel sealt mööda Kirill. Foto: Svetlana Gruševa, SETI.ee

Päästeamet annab homme päästeteenistuse aumärgid üle neile inimestele, kes on viimase aasta jooksul millegi erilisega silma paistsid.

Siseminister Andres Anvelt ja päästeameti peadirektor Kuno Tammearu tunnustavad kokku 74 inimest. Nende seas on nii kutselisi kui vabatahtlikke päästjaid, demineerijaid, kolleege välismaalt kui nii-öelda inimesi tänavalt, kes on ohtlikus olukorras külma närvi säilitanud. Allpool mõne märgisaaja inspireerivad lood:

Kirill Ivanov, eraisik

Elupäästja III klass

Möödunud aasta 22. novembril teatati häirekeskusele, et Narvas Võidu prospekt 15b vastas tiigis on sattunud laps uppumisohtu. Sellel ajal sõitis tiigist mööda Kirill Ivanov. Ta oli koos sõbraga teel appi oma naisele, kes oli jäänud teele kahe väikese imikuga, sest auto ei käivitunud.

Kirill on sama tiigi pealt lapsi ära ajanud ka varem ja selgitanud, et selline käitumine on ohtlik lastele endile. Möödudes Võidu prospektil tuttavast majast, vaatas Kirill alateadlikult tiigi poole, kui märkaski, et keegi on läbi jää vajunud.

Kirill käskis sõbral auto peatada ja helistada 112 ning jooksis ise uppujale appi. Kirill plaanis lapse välja tõmmata pukseerimisköiega, kuid laps oli 30 meetrit kaldast eemal ja köis ei ulatunud.  

Ta jooksis mööda jääd lapsele appi, kuid vajus peaaegu kohe läbi jää. Sel hetkel oli lapseni umbes 13 meetrit. Poisini jõudes võttis Kirill ta enda haardesse ja nad hakkasid koos kalda poole tagasi ujuma. Ujusid mööda jääserva, kuni jõudsid alani, kus jää oli piisavalt paks ja tugev. Sellel momendil rauges Kirilli jõud ja kuna ta jalad ei ulatanud põhjani, ei suutnud ta last jää peale tõsta. Kirilli sõber üritas pukseerimisköie abil last välja tõmmata, kuid köie pikkusest ei jätkunud.

Kirillil ei tulnud kordagi pähe mõtet päästa ennast ja jätta laps maha, vaid ta sisendas endale, et suudab last veepeal hoida, kuni päästemeeskond saabub sündmuskohale. Ta teadis väga hästi, et päästekomando asub tiigile küllaltki lähedal ja iga hetk saabuvad päästjad. Niikaua, kuni Narva päästekomando päästjad kohale sõitsid, hoidis Kirill poissi vee pinnal. Kirilli olukorda raskendas ka see, et poisil oli seljas koolikott ja käes vahetusjalanõude kott, mis tõmbasid neid mõlemaid vee alla.

Narva päästekomando kohale jõudes tõid päästjad kiiresti mõlemad inimesed kaldale ja andsid üle kiirabile, kuna mõlemad olid külmas vees alajahtunud. Vesi oli külm ja uppuja elus püsimine oli vaid minutite küsimus. Kui Kirill ei oleks appi läinud, oleksime kaotanud väikese poisi elu.

Dmitri Tsarinnõi, õpilane

Elupäästja III klass

Mullu 13. novembril läksid kaks sõpra Kohtla-Järve linnaparki, kultuurimaja juures asuva tehistiigi juurde kelgutama. «Meil oli kahe peale üks kelk,» rääkis Dima. «Seni, kuni mu sõber kelguga alla lasi, otsisin kohta, kust mina alla võiksin lasta. Kui ma aga silmad tõstsin, nägin teda vees siplemas. Jooksin kohe trepist alla ja ulatasin talle käe. Üks vanamemm läks parajasti mööda ja kiirustas samuti meie juurde ning aitas sõpra veest välja tirida,» rääkis poiss.

Dima sõnul nad muidugi teadsid, et jää oli alles õhuke ja selle peale minna ei tohtinud ning nad ei teinudki seda. Ent kui tema sõber mäest alla sõitis, pillas ta midagi maha ja see miski libises jääle. Poiss sirutas seda võtma, kuid järve ümbritsev puidust promenaad osutus niivõrd libedaks, et poiss libises sellelt maha ja sattus jääle, mis tema raskuse all murdus.

Vaatamata oma noorele eale käitus Dima julgelt ja otsustavalt, ei jätnud oma sõpra eluohtlikus olukorras hätta, vaid tõttas appi ulatades abikäe, mis päästis sõbra uppumissurmast. Antud olukord oli väga ohtlik ja poisi oma jõust ei piisanud sõbra aitamiseks, appi tõttas ka mööduja, üle 80-aastane Ljudmilla, kellega koos sõber külmast veest välja tõmmati.

Aleksandr Keerd

Päästeteenistuse medal (Medal Lõviga 2004, Elupäästja II kl 2007, Elupäästja I kl 2008)

Tartu Annelinna komando päästja Aleksandr Keerd töötab päästeteenistuses alates 2003. aastast. Kogu töötamise ajal on ta näidanud end positiivsest küljest, olles väga professionaalne ja kohusetundlik töötaja, kes seab tihti  meeskonna kui ka päästeameti eesmärgid isiklikest kõrgemale.

Aleksandr on töökas ja meeldiv meeskonnakaaslane ning väga hea spetsialist ja ideede pakkuja, väga aktiivne päästeameti esindaja erinevatel spordiüritustel. Ta aitab aktiivselt kaasa ennetustöö tegemistes. Päästekomando lahtiste uste päevadel aktiivne võõrustaja ning ohutusalaste teadmiste jagaja. Käib meelsasti töövälisest ajast venekeelsetes lasteaedades ja koolides andmas edasi ohutusalaseid teadmisi.

Ta on aktiivne kodukülastuste tegija ja aidanud inimestel mõista tulega seonduvaid ohte nende elupaigas ja selle ümbruses, hinnata elektri- ja kütteseadmete korrasolekut, lahtise tule kasutamise ohutust, väärtustada suitsuandurit ja selle töökorrasolekut.

Mitme elamutulekahju ja veeõnnetuse likvideerimisel on Aleksandri kiirelt ja õigeaegselt vastu võetud otsused päästnud inimeste elusid. Viimane selline juhtum oli käesoleva aasta 5. jaanuaril Tartus, kus Aleksandr tõi koos meeskonnakaaslasega suitsu täis korterist välja teadvusetu naisterahva. Naise elu päästeti.

Kalle Sild, päästja

Elupäästja II klass (Elupäästja III klassi medal 2013. aastal)

Mullu 20. oktoobri pärastlõunal sai Lasnamäe komando väljakutse Tallinna aadressile Majaka 23, kus ühiselamus oli puhkenud tulekahju. Ühiselamusse saabudes seisis esimesena kohale jõudnud kiirabibrigaad akna all, mille taga põleng toimus, ja juhtis tähelepanu detailidele, mis kiirendas kannatanuni jõudmise aega. 

Kuna metallust ei õnnestunud avada, sisenes suitsusukelduspaar Kalle Sild ja Pavel Kulikov korterisse akna kaudu. Nad leidsid eest raskes seisundis keskealise naise ja tõid ta ukse kaudu välja. Naine anti üle kiirabile.

Georg Vann ja Märt Leesment, eraisikud

Elupäästja III klass

Tänavu 2. jaanuaril õhtul hüppas Tartu linnas kaarsillalt vette inimene. Teda asus päästma õnnetust pealt näinud Georg Vann, kes hüppas kõhklematult jääkülma vette ning ujus kannatanuni.

Et kannatanu veest välja saada, tuli Georgil koos kannatanuga ujuda veel umbes 200 meetrit jääkülmas vees kuni päästva trepini, kus teda ootas juba omakorda neile appi tulnud Märt Leesment. Ka kahekesi koos ei suutnud mehed enam kannatanut redelist üles kaldale aidata ning seetõttu stabiliseeriti olukord nii kannatanu kui ka abistajate jaoks ja oodati ära päästemeeskonna saabumine. Saabunud päästemeeskond tõstis nööripäästevarustuse abil kõik vees olijad kaldale. Olukorda raskendasid nii külm vesi (2 kraadi) kui ka külm välistemperatuur (-7 kraadi) ja jõe kiire vooluga ning keeriseid täis lõik. Vaid appiläinud meeste kiire tegutsemine päästis uppuva mehe elu.

Siim Svetlov, eraisik

Elupäästja III klass

Tänavu 9. jaanuaril teatati häirekeskusele tulekahjust Pärnus Liiva tänaval asuvas sotsiaalmajas. Teisel korrusel oli elektripliidil süttinud põlema rätik. Tõenäoliselt tabas korteris elavat vanamemme terviserike, mistõttu ei olnud ta võimeline iseseisvalt liikuma ega puhkenud tulekahju kustutama. Tulekahjust andis märku kahe eluruumi ühisesse koridori paigaldatud suitsuandur, mille helile reageeris üle koridori asuvas korteris elav Siim Svetlov.

Nähes korterist suitsu tulemas ja olles kindel, et seal sees on vanem naisterahvas, murdis Siim ukse maha ning kustutas põlengu ning avas akna. Seejuures sai ka Siim ise kerge tervisekahjustuse suitsust, mida ta sisse hingas. Vahetult peale seda jõudsid kohale ka päästjad. Siim Svetlovi otsustav ja julge tegutsemine päästis vanema naisterahva elu ning ka kõrvalkorteris viibinud naisterahva.

Siim Svetlov on ka eelnevalt üles näidanud aktiivsust, kui päästjad käisid 2016. aasta sügisel kodukülastustel, oli just Siim see inimene, kes aitas kontakti saada erinevate korterite elanikega, neile helistades.

Jaanus Akkuratov, eraisik

Elupäästja III klass

Mullu 24. septembril valmistus Väike-Maarja vallas elav Jaanus magama minema, kui ta elukaaslane tuli äreva teatega, et alumiselt korruselt, kus elab Jaanuse ema, kostuvad appihõiked. Jaanus läks vaatama, mis juhtunud oli.

Ta sisenes ema korterisse, kus esikus oli suitsu. Magamistoas oli näha leeke ja ema elukaaslane Aivar oli ukse juures pikali maas. Kohe haaras Jaanus mehest ning tiris ta trepikotta värske õhu kätte. Seejärel sisenes taas korterisse, et välja tuua ema, kes magas kõrvaltoas. Õnnelikult ema välja aidanud, proovis ta ise leeke kustutada, mis ei õnnestunud. Lõplikult kustutasid tulekahju päästjad. Toibunud Aivar anti üle kiirabile. Ema kiirabi abi ei vajanud.

Pavel Kulikov, päästja

Elupäästja III klass

2016. aastal 20. oktoobri pärastlõunal sai Lasnamäe komando väljakutse aadressile Tallinna Majaka 23, kus ühiselamus oli puhkenud tulekahju. Ühiselamusse saabudes seisis esimesena kohale jõudnud kiirabibrigaad akna all, mille taga toimus põleng, ja juhtis tähelepanu detailidele, mis kiirendas kannatanuni jõudmise aega. 

Kuna metallust ei õnnestunud avada, sisenes suitsusukelduspaar Kalle Sild ja Pavel Kulikov korterisse akna kaudu. Suitsusukelduspaar leidis kohe  raskes seisundis naisterahva ja tõi ta ukse kaudu välja ning andis üle kiirabile.

Artur Minajev ja Ragnar Eirand, päästjad

Elupäästja III klass

Mullu 24. novembri õhtul sai Lasnamäe päästekomando väljakutse elumajja Kärberi tänavale, kus oli 4. korruse korterist tunda suitsulõhna ja info, et korteris võivad olla inimesed. Kohale jõudes välised tundemärgid puudusid, kuid trepikojas nähti korterist suitsu tulemas. Korteri metalluks oli suletud ja lukus.

Suitsusukelduslüli Artur Minajev ja Ragnar Eirand tegid ukse lahti ja asusid kannatanuid otsima. Korteri elutoas põles diivan, korter oli suitsu täis ja temperatuur oli kõrge. Suitsusukeldumise käigus leidsid nad korteri köögi ukse ees teadvuseta kannatanu ja toimetasid ta korterist välja ning andsid üle kiirabile, päästes sellega inimese elu.

Erki Juht ja Rauno Juht, päästjad

Elupäästja III klass

2016. aasta 15. septembri õhtul teatati tulekahjust Jõgeva vallas Laiuse alevikus. Süttinud oli elumaja ning inimene oli hoones.

Teel sündmusele kogus meeskonnavanem infot ning selle põhjal andis meeskonnale korralduse valmistuda koheseks suitsusukeldumiseks. Kohale jõudes oli hoone esimese korruse aknast leek väljas. Päästemeeskond tegutses vastavalt saadud käsule kiirelt, eesmärgiga päästa inimene.

Meeskonnavanem tegi kogu aeg luuret, et välja selgitada kannatanu täpne asukoht ruumis ja see info suitsusukeldumislülile edastada. Hoonesse sisenesid suitsusukeldumise varustuses päästjad Erki Juht ja Rauno Juht. Toas, kus kannatanu asus, nähtavus praktiliselt puudus. Suitsupadi oli umbes 25 sentimeetrit põrandapinnast, ruumis olev temperatuur oli kõrge. Inimene leiti ruumist üles ja toodi kohe välja ning anti üle kiirabile. Meeskonna kiire, efektiivne ja oskuslik tegevus hoidis ära traagilised tagajärjed.

Kristjan Rohelpuu, päästja

Elupäästja III klass

Tänavu 5. jaanuaril sai häirekeskus teate tulekahjust Tartus. Teate kohaselt võis põlengusse jääda ka inimene. Aleksandr Keerdi (esitatud päästeteenistuse pedalile) ja Kristjan Rohelpuu suitsusukeldumise ülesandeks oli põlevast ja suitsu täis korterist inimese otsimine ja päästmine.

Korterisse sisenedes leidsid infrapunakaameraga varustatud päästjad teadvuseta inimese diivanilt ja kandsid ta korterist välja, kus teised meeskonnaliikmed kannatanu kiirabiautosse edasi toimetasid. Tänu suitsusukeldujate ja meeskonna kiirele ning professionaalsele tegutsemisele päästeti inimelu. Kogu päästetegevus kohalejõudmisest kuni kannatanu kiirabile üleandmiseni võttis aega kaks minutit.

Rait Johannes ja Roman Kulikov, päästjad         

Elupäästja III klass

8. detsembril teatati häirekeskusele tulekahjust viiekorruselise elumaja neljanda korruse korteris Narva-Jõesuus. Korterist tuli tossu ja inimene võis korteris sees olla. Meeskonnavanem Rait Johannes võttis vastu otsuse, et suitsusukeldumist teostavad tema ja Roman Kulikov.

Sisenedes trepikotta, oli juba allkorrusel kohe tunda tugevat suitsulõhna. Korterisse sisenemiseks tuli kasutada lõhkumisvahendeid ja ukse avanedes oli näha ka tuleleeke. Kohe alustati inimese otsingutega. Korteri kaugemas nurgas leiti põrandalt põlenud madratsilt poolenisti teadvuseta kannatanu, kes toodi korterist välja ja hoiti kiirabi saabumiseni päästjate hoole all, andes talle hingamiseks suruõhu hingamisaparaadi ballooni õhku. Kiirabi saabus 15 minutit pärast elupäästet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles