Narkootikumide tellimine postiga on järsult kasvanud

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illusteeriv foto.
Illusteeriv foto. Foto: Andres Teiss

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) ning maksu- ja tolliameti (MTA) andmeil on katsed tellida välismaalt postipaki teel narkootikume ning psühhotroopseid ravimeid järsult kasvanud. 

MTA avastas 2016. aastal välisriikidest saabunud posti- ja kullersaadetistest üle 600 narkootiliste ainete kahtlusega juhtumit, mis on kaks korda suurem kui 2014. ja 2015. aastal. Selle aasta esimese kahe kuuga on juba on tuvastatud 150 narkootiliste ainete kahtlusega saadetist.

Põhja prefektuuri narko- ja organiseeritud kuritegude talituse juhi Rait Pikaro sõnul tellivad narkootikume posti teel üldjuhul inimesed vanuses 18 kuni 35 eluaastat, kellest paljud ei ole varem tänaval uimasteid ostnud.

«Samas ei ole aga vahet, kas osta narkootikume posti teel või tänavadiilerilt. Mõlemal juhul teeb inimene otsuse, mis võib tema tulevikuplaanid rikkuda,» ütles Pikaro. PPA ja MTA korraldavad tänavu ühisoperatsioone postipakkide kaudu uimastite tellijate ja edasimüüjate tabamiseks.

Politsei andmeil tellitakse internetist üldjuhul ecstasyt või kanepit, kuid kätte on saadud ka amfetamiini, hallutsinogeenseid aineid sisaldavaid seeni, fentanüüli ning kokaiini.

MTA uurimisosakonna narkotalituse juhataja Raul Koppelmaa sõnul on narkootikumide ja psühhotroopsete ravimite tellijate seas palju noori ja ka esmatarvitajaid. «Nendega suheldes tuleb välja, et internetist narkootikumide tellimist võetakse väga kergekäeliselt, kuna vahelejäämise riski hinnatakse ekslikult madalaks,» ütles Koppelmaa.

«Oleme aga sel aastal pea igapäevaselt pidanud mõne internetist tellitud paki sisu pärast algatama koostöös prokuratuuriga kriminaalasja. Jõuame postipakis avastatud narkootikumide tellijateni üle 95 protsenti juhtudest, küsimus on tegelikult ainult ajas,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles