Abieluvararegistri kande tegemine lüheneb kuult päevale

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Praeguseks on riik otsustanud notaritele üle anda abieluvararegistri haldamise ja tänu erinevate registrite liidestamisele kahaneb märgatavalt abieluvararegistri kannete tegemise aeg.

«Kui praegu edastatakse registrile teade abiellumisel valitud varasuhte või abieluvaralepingu sisu kohta ametnikele e-posti teel ja registrikandeni jõudmise protsess võtab aega kuni kuu, siis järgmisest aastast tehakse kanne ühe päeva jooksul,» ütles Notarite Koja esimehe Tarvo Puri Vooremaale.

Tuleva aasta märtsist notaritele üle liikuv abieluvararegistri haldamine tagab riigile rahalise kokkuhoiu ja hetkel arendatav IT-lahendus võimaldab registrikannete tegemisel inimfaktorit vähendada ning protsesse kiirendada ja turvalisemaks muuta.

Registri üleandmisega seoses abiellujatele täiendavaid kulusid ei kaasne. Abiellumisel valitud varasuhte kohta kande tegemine on jätkuvalt tasuta. Abieluvaralepingu alusel esmase kande tegemise eest tuleb tasuda endiselt 25 eurot, kande hilisemal muutmisel 10 eurot.

Abieluvararegistris on ligikaudu 15 000 kehtivat registrikaarti ning keskmiselt tehakse igal aastal 2500 uut kannet. Abieluvararegistrisse tehakse kanne abiellumisel, kui abikaasad on valinud varalahususe või vara juurdekasvu tasaarvestuse varasuhte või hiljem abielu kestel sõlmitava abieluvaralepingu alusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles