Galerii: parvlaev Tiiu jõudis Tallinna Vanasadamasse (10)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgist Sefine laevatehasest koduteel olev parvlaev Tiiu jõudis täna keskpäeval Tallinna Vanasadamasse, Poolas Remontowa laevatehases valminud parvlaev Piret jõuab kohale homme hommikul.

Parvlaev Piret väljus laupäeva õhtul Eesti aja järgi kell 18 Poola laevatehasest Remontowa koduteele, teatas TS laevad. Laeva toob Eestisse 12-liikmeline meeskond eesotsas kapten Ringo Koppeliga. Koppeli sõnul kulub teekonnale orienteeruvalt 36 tundi, mis tähendab, et laeva on oodata Tallinna Vanasadamasse esmaspäeva varahommikul.

Värskete andmete kohaselt möödub Piret pühapäeva õhtul kella 18 paiku Vilsandist ja Saaremaa lääneosast ning saabub Tallinna esmaspäeval kella seitsme ajal. Tallinnas toimub laeva ettevalmistamine liiniliikluseks.

Kui varem valminud laevad Leiger ja Tõll käisid Eestisse saabumisel kõigepealt saarte ja mandri vahelisel laevateel kai sobivust proovimas, siis Tiiu ja Pireti puhul seda plaanis ei ole. «Seekord tulevad mõlemad laevad otse Tallinna Vanasadamasse. Kuna kõik laevad on identsed, ei ole mõtet kaide proovimisega aega raisata. Me oleme juba oma partnereid hoiatanud, et nad oleksid esmaspäeval valmis Tallinnas parvlaevadele tehnikat peale panema hakkama. Kui kõik läheb hästi, on juba nädala lõpus Tiiu ristimine,» ütles TS Laevade juht Kaido Padar Postimehele.

Ta lisas, et praeguste plaanide järgi loodab TS Laevad, et hiljemalt suureks reedeks, mis tänavu on 14. aprillil, on ka Tiiu ja Piret ning seega kõik neli uut parvlaeva liinil. Eelmise aasta lõpus jõudis Eestisse Türgis Sefine laevatehases valminud parvlaev Leiger, mis sõidab Rohuküla-Heltermaa liinil. Selle aasta alguses jõudis kohale Poolas Remontowa laevatehases valminud Tõll, mis asus sõitma Virtsu-Kuivastu liinil.

Tiiu kodutee kestis kolm nädalat

Täna Tallinna Vanasadamasse jõudnud parvlaev Tiiu väljus Türgi Sefine laevatehasest 11. märtsil. Neljapäeva õhtul jõudis laev Kieli kanali ääres asuvasse Brunsbütteli sadamasse, mis oli viimane vahepeatus enne Eestisse jõudmist.

Laeva pardal on kokku 13 meeskonnaliiget.

Tiiu kapteni jäädvustatud time-lapse'i video Tiiu teekonna algusest:

Parvlaev Tiiu meeskond
Parvlaev Tiiu meeskond Foto: TS Laevad

10. märtsil võttis TS Laevad OÜ laevandusvaldkonna juht ja juhatuse liige Mart Loik Türgi laevatehaselt Tiiu ametlikult vastu.

Lipu heiskamine
Lipu heiskamine Foto: TS Laevad

Eesti saatkond Türgis väljastas laevale ajutise liputunnistuse. Ühtlasi tasus TS Laevad Sefine tehasele viimase osamakse. Mart Loigu sõnul väljastas klassiühing (DNV) laevale vajalikud sertifikaadid.

«Türgis oli kohal ka veeteede ameti esindaja, kes viis läbi laeva meresõiduohutuse alase auditi ajutise meresõiduohutuse korraldamise tunnistuse ( ISMC) väljastamiseks ning kinnitas laeva vastavuse kehtivatele nõuetele,» lisas Loik. Seejärel tehti veel viimased ettevalmistused.

Parvlaevad pidanuks esialgse kava järgi jõudma Eestisse juba mullu sügisel

Tallinna Sadam sõlmis Türgi Sefine ja Poola Remontowa laevatehasega lepingud nelja parvlaeva ehitamiseks 2014. aasta oktoobris. Algse plaani järgi pidanuks kõik neli laeva jõudma Eestisse hiljemalt mullu sügisel, enne 1. oktoobrit, kui Tallinna Sadam võttis Väinamere Liinidelt mandri ja Lääne-Eesti suursaarte vahelise laevaliikluse korraldamise üle.

Mullu mais leppisid Tallinna Sadam ja Remontowa laevatehas kokku, et Piret valmib algsest kavast kolm kuud hiljem, uueks valmimistähtajaks seati lepingus 1. detsember 2016. Mullu juulis selgus, et neljast tellitud laevast jõuab oktoobriks liinile heal juhul vaid üks laev.

Augusti lõpus teatas TS Laevad, et ükski neljast uuest parvlaevast ei jõua tähtajaks liinile. TS Laevad otsustas rentida kuni uute laevade saabumiseni asenduslaevadeks Vjatšeslav Leedole kuuluvad parvlaevad St. Ola ja Harilaid ning Olav Miilile kuuluva Hiiumaa. Mullu juulis ostis Tallinna Sadam Vjatšeslav Leedolt parvlaeva Regula, mida ettevõte hakkab pärast kõigi nelja uue parvlaeva saabumist kasutama varulaevana.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles