Tokyos elav eestlanna: tulen Eestisse, sest tahaks magada üle pika aja

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ly Tolberg.
Ly Tolberg. Foto: Erakogu.

Ligi kümme aastat Jaapanis Tokyos elanud joogatreener Ly Tolberg naaseb koos lapsega mõneks ajaks Eestisse, et üle pika aja rahulikult magada ja maavärinašokist üle saada.

«Käed hetkel värisevad, kuna just oli jälle uus maavärin ja mina ei harju nendega vist küll kunagi,» ütleb Tolberg alustuseks. «On vaja lihtsalt šokist valja tulla ja proovida vaimselt rahuneda,» kommenteeris ta oma Eestisse tagasitulekuplaane Postimees.ee'le.

Möödunud reedel Jaapanit vapustanud maavärina ajal oli Tolberg kodus üksinda, laps oli koolis ning mees tööl. Maavärin algas vaikselt ja kuigi Tolberg enamasti maavärinate ajal õue ei ole läinud, otsustas ta seekord siiski välja minna. Ta kõndis maja ees edasi-tagasi ja vaatas hirmuga, kuidas värin läks aina tugevamaks. Esimest korda nägi ta, kuidas maa nähtavalt värises.

«Lõpuks jäin seisma ja palusin jumalat, et see lõppeks. Olin kindel, et nüüd ongi lõpp käes,» meenutab naine. Järsku krahmas naabrinaine tema käest kinni ning Tolberg tundis kergendust, et ta ei ole enam vähemalt üksi. Kuigi värin kestis umbes kolm minutit, tundus see talle igavikuna. Mõne aja pärast tuli uuesti pea sama tugev maavärin.

«See, mida tunned maavärina ajal, on ainult hirm. Puhas ja suur hirm,» ütleb Tolberg. «Peas käivad läbi mõtted, et kas laps on terve ja kas mehega on kõik korras. Soovid vaid seda, et see läbi saaks.»

Pärast maavärinat tuppa tagasi minnes nägi Tolberg, et esimese korruse toas olid küünlad maha kukkunud, teisel korrusel oli kummuli kapp ning kildudeks kukkus ka peegel. Tokyo kauplustes puhkes aga pärast maavärinat paanika: ära osteti kõik, mida hädavajalikuks peeti.

Õudused jaapanlaste jaoks ei olnud veel lõppenud, kuna rääkima hakati tuumaõnnetuse ohust ning järjest tuli kõhedaksajavaid uudiseid Fukushima tuumajaamast.

«Kõik sõbrad-tuttavad ja pere Eestis käskisid lahkuda Jaapanist koheselt, aga meie ikka ootasime, et ehk kõik saab korda.» Tänaseks on tugevast maavärinast möödunud kuus päeva ja Tolbergil on tekkinud väga suur hirm maavärinate ees. «Mu mees ei tee sellest peaaegu üldse välja, kuna ta on üles kasvanud nendega ja lapsele tundus see alguses naljana.» Nüüd tahab aga ka laps Eestisse tagasi, et ei peaks öösel hirmu tõttu üles ärkama ja saaks rahulikult olla.

Tolbergi sõnul on Tokyost lahkunud peaaegu kõik tema tuttavad, välja arvatud eestlastest sõbrad. «Kõige hullem on, kui näed Facebookis, et keegi jälle lahkus ja hommikul saad kümme meili ,et palun mine ära riigist. See ajab hirmu veelgi peale,» märgib naine.

Esialgse plaani kohaselt läheb Tolberg koos lapsega teatud aja pärast siiski Tokyosse tagasi, sest seal on ta praegune kodu ja seal ootab ka jaapanlasest abikaasa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles